Νέα υπόθεση διαφθοράς κλονίζει την Ουκρανία – Υπεξαιρέθηκαν χρήματα που προορίζονταν για όπλα

Νέα υπόθεση διαφθοράς κλονίζει την Ουκρανία – Υπεξαιρέθηκαν χρήματα που προορίζονταν για όπλα
epa09856047 A Ukrainian Territorial Defense fighter stands guard at a roadblock post in Kyiv (Kiev), Ukraine, 28 March 2022 amid the Russian invasion. On 24 February, Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς το Κίεβο επιχειρεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Υπάλληλοι μιας ουκρανικής εταιρείας όπλων συνωμότησαν με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να υπεξαιρέσουν σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για να αγοραστούν 100.000 βλήματα όλμων για τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η SBU ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι σε πέντε άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ένα άτομο συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς το Κίεβο επιχειρεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι και από τα δύο μπλοκ έχουν ζητήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις προτού το Κίεβο μπορέσει να ενταχθεί σε αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι εξελέγη με όχημα την πάλη κατά της διαφθοράς το 2019, πολύ πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι βοηθοί του έχουν περιγράψει τις πρόσφατες απολύσεις ανώτατων αξιωματούχων ως απόδειξη των προσπαθειών τους για πάταξη της διαφθοράς.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι η τρέχουσα έρευνα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2022, όταν οι αξιωματούχοι υπέγραψαν σύμβαση για βλήματα πυροβολικού αξίας 39,6 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία όπλων Lviv Arsenal.

Αφού έλαβαν την πληρωμή, οι υπάλληλοι της εταιρείας έπρεπε να μεταφέρουν τα κεφάλαια σε μια επιχείρηση εγγεγραμμένη στο εξωτερικό, η οποία στη συνέχεια θα παρέδιδε τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα εμπορεύματα δεν παραδόθηκαν ποτέ και τα χρήματα στάλθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα κεφάλαια έχουν κατασχεθεί και θα επιστραφούν στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: