Νέα μείωση μισθών ζητά η Τρόικα

Νέα μείωση μισθών ζητά η Τρόικα

Με νέες μειώσεις μισθών, de facto κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και κίνδυνο νέων περικοπών στις συντάξεις ισοδυναμούν οι πρόσθετες απαιτήσεις της Τρόικας στο εργασιακό

Το ζήτημα των τριετιών, είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς, ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορεί να οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα όχι μόνο γι’ αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Το ζήτημα δεν έπεσε ακριβώς ως «κεραυνός εν αιθρία». Το μνημόνιο του περασμένου Μαΐου, το έλεγε καθαρά: «η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δομή του συστήματος κατώτατων μισθών, αποτιμώντας την τρέχουσα μεταρρύθμιση, με σκοπό την πιθανή βελτίωση της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την υποστήριξη της απασχολησιμότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέχρι το Μάρτιο του 2014».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, φαίνεται η Τρόικα να εγείρει θέμα τριετιών. Φυσικά, οι τριετίες έχουν ήδη παγώσει που σημαίνει ότι όποιος συμπληρώνει τρία χρόνια, δεν παίρνει πλέον αύξηση. Φαίνεται όμως ότι η Τρόικα επιζητεί να θιγούν τα επιδόματα πολυετίας που συνεχίζουν να αποδίδονται στους εργαζόμενους κυρίως μέσω των κλαδικών συμβάσεων.

Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει καμία συζήτηση σε αυτή τη φάση για τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα, και το ζήτημα να ανοίξει το 2017.

Διαβάστε ακόμη: Το ζήτημα των τραπεζών θεωρείται λήξαν

Για τη συγκεκριμένη χρονιά, το υπουργείο Εργασίας έχει ούτως ή άλλως προγραμματίσει να ενεργοποιήσει το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) έτσι ώστε αυτός να προκύπτει με βάση μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η πορεία της ανεργίας κλπ.

Ωστόσο, επειδή το υπουργείο Εργασίας θέλει η μείωση να προέλθει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κατά μία μονάδα από τη μείωση των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος, τίθεται ζήτημα από την Τρόικα να τηρηθεί αυτό που προβλέπει το μνημόνιο. Δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τις εισφορές των εργαζόμενων.

Ετσι, στο τραπέζι έχει πέσει το ζήτημα ναι μεν η μείωση των 3,9 ποσοστιαίων μονάδων να ισχύσει από 01/07 όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει και πρόσθετη μείωση κατά μία μονάδα είτε μέσα στο 2015 είτε μέσα στο 2016.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr