Νέα μόδα στις αγορές: Τα κρυπτονομίσματα ανεβάζουν τις μετοχές – αλλά με τι ρίσκο;

Νέα μόδα στις αγορές: Τα κρυπτονομίσματα ανεβάζουν τις μετοχές – αλλά με τι ρίσκο;
Photo: pixabay.com
Η νέα αυτή κούρσα κρυπτονομισμάτων φέρνει γρήγορα κέρδη και εντυπωσιακούς τίτλους – αλλά και μεγάλους κινδύνους

Μετά τον πυρετό του bitcoin, εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και επενδυτικά σχήματα σε όλο τον κόσμο επιδίδονται πλέον σε ένα νέο «παιχνίδι» για να ενισχύσουν τις μετοχές τους: την αγορά μικρότερων, πιο εξειδικευμένων κρυπτονομισμάτων – από το memecoin του Ντόναλντ Τραμπ ($TRUMP) μέχρι το litecoin και το HYPE token.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί επέκταση της τάσης που ξεκίνησε από τον δισεκατομμυριούχο Michael Saylor και την εταιρεία του, Strategy, η οποία έχει συγκεντρώσει bitcoin αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, καθώς η αγορά εταιρειών που κατέχουν bitcoin έχει πλέον κορεστεί, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε νέα tokens, προσπαθώντας να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την προσοχή των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Saylor στην Kaiser και τον Charlie Lee

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών κινήσεων, πρώην στέλεχος της Cambridge Analytica, Brittany Kaiser, επιδιώκει να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει Toncoin, το κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί το Telegram, με τη στήριξη του καναδικού επενδυτικού ομίλου RSV Capital.

«Το TON είναι το αποκλειστικό blockchain για το Telegram, που έχει πάνω από 1 δισ. μηνιαίους χρήστες, άρα η δυναμική ζήτησης είναι ασύγκριτη», ανέφερε η Kaiser στους Financial Times.

Παράλληλα, η Avalanche εξετάζει ένα παρόμοιο σχέδιο να πουλήσει tokens της σε δημόσια εισηγμένη εταιρεία-κέλυφος, η οποία θα τα κατέχει και θα τα χρησιμοποιεί για staking, με στόχο να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Η τάση επεκτείνεται: από HYPE έως litecoin

Ο κατάλογος μεγαλώνει:

  • Η Freight Technologies, εταιρεία logistics, συγκέντρωσε 20 εκατ. δολάρια μέσω μετατρέψιμου χρέους για να αγοράσει το $TRUMP, με στόχο να «διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων και να αναδείξει τις πολιτικές εμπορίου».
  • Η Sonnet BioTherapeutics, εταιρεία βιοτεχνολογίας, σύναψε συμφωνία αξίας 888 εκατ. δολαρίων για να αποκτήσει το HYPE token, προκαλώντας εκτίναξη της μετοχής της κατά 200%, πριν η τιμή ξαναπέσει.
  • Ο Charlie Lee, δημιουργός του litecoin, επενδύει 100 εκατ. δολάρια στη MEI Pharma, ώστε η εταιρεία να αγοράσει litecoin και να γίνει η «πρώτη εισηγμένη που το κατέχει». Η μετοχή της MEI Pharma εκτοξεύτηκε έως και 78% με την ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο συνιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, μέσω της YZi Labs, στηρίζει τη δημιουργία εταιρείας θησαυροφυλακίου που θα αγοράσει BNB, το κρυπτονόμισμα του Binance.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδοση και κίνδυνοι

Παρά τη «μόδα», αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν για τον υψηλό βαθμό ρίσκου.

Ο Eric Benoist από τη Natixis CIB χαρακτήρισε την αγορά μικρότερων tokens πέρα από bitcoin και ether ως «ιδιαίτερα κερδοσκοπική», τονίζοντας πως για πολλές προβληματικές εταιρείες δεν αποτελεί βιώσιμο σχέδιο.

«Στο τέλος, θα αξίζουν όσο αξίζει το crypto που έχουν στο ενεργητικό τους και τίποτε παραπάνω», είπε.

Αντίστοιχα, ο Geoff Kendrick της Standard Chartered σημείωσε ότι η κίνηση σε μικρότερα tokens είναι «μια φωτοβολίδα» που μπορεί να προκαλέσει απώλειες σε μετόχους και ομολογιούχους, εάν οι τιμές καταρρεύσουν.

Η λογική πίσω από την τάση

Παρά τον κίνδυνο, αρκετές εταιρείες επιχειρούν να αξιοποιήσουν το κλίμα αισιοδοξίας για τα κρυπτονομίσματα, ειδικά μετά την ψήφιση φιλικής προς τα crypto νομοθεσίας στις ΗΠΑ και την ανοδική πορεία του bitcoin, που έχει φτάσει ιστορικό υψηλό πάνω από 123.000 δολάρια.

Το bitcoin ελκύει επενδυτές και λόγω της περιορισμένης προσφοράς του – 21 εκατ. νομίσματα που θα εκδοθούν συνολικά. Αντίθετα, πολλά από τα νέα tokens δεν έχουν αντίστοιχα όρια, γεγονός που γεννά ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη αξία τους.

«Οι περισσότεροι θα αποτύχουν»

Η Breed, εταιρεία venture capital στον χώρο του crypto, έγραψε πρόσφατα ότι περιμένει «περισσότερες εταιρείες να υιοθετήσουν αυτή τη στρατηγική, επεκτεινόμενες σε νέα tokens και παίρνοντας μεγαλύτερη μόχλευση».
Αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Οι περισσότεροι θα αποτύχουν. Στο τέλος, μόνο λίγες εταιρείες θα διατηρήσουν ένα βιώσιμο premium στη μετοχή τους».

Η νέα αυτή κούρσα κρυπτονομισμάτων φέρνει γρήγορα κέρδη και εντυπωσιακούς τίτλους – αλλά και μεγάλους κινδύνους που μένει να φανεί ποιοι μπορούν τελικά να διαχειριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times