Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη

Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη
epa11071860 A Houthi soldier stands behind a machine gun on a vehicle while patrolling during a protest against a multinational operation to safeguard Red Sea shipping following US and UK airstrikes on Houthis military sites, in Sana'a, Yemen, 12 January 2024. According to the Houthis military spokesman Yahya Sarea, five Houthi fighters were killed and six others wounded in a total of 73 airstrikes carried out by the United States and the United Kingdom against several Houthis-controlled sites in Yemen in response to Houthis attacks in the Red Sea. The US Department of Defense had announced in December 2023 a multinational operation to safeguard trade and to protect ships in the Red Sea amid the recent escalation in Houthi attacks. Houthis vowed to attack Israeli-bound ships and prevent them from navigating in the Red Sea and the Bab al-Mandab Strait in retaliation for Israel's airstrikes on the Gaza Strip, according to Sarea. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιθέσεις των χωρών της Δύσης στους Χούθι προκαλούν ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται στον 4ο μήνα εξέλιξης του.

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε σήμερα νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη αφού το σιιτικό κίνημα ενέτεινε τις απειλές του κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούθι, το Αλ Μασίρα, γνωστοποίησε αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά. Στη συνέχεια, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε γύρω στις 03:45 τοπική ώρα σήμερα (02:45 ώρα Ελλάδος) ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι “κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη”.

Στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις των ανταρτών Χούθι να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίς χθες, Παρασκευή, το πρωί αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους αντάρτες Χούθι και με άλλα πλήγματα σε θέσεις τους αν αυτοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Χούθι απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον “νόμιμοι στόχοι“.

Μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, οι Χούθι εκτόξευσαν “τουλάχιστον έναν πύραυλο“, ο οποίος δεν έπληξε ωστόσο κανένα πλοίο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός πριν από τα πλήγματα που έγιναν σήμερα τα ξημερώματα με πυραύλους Tomahawk, που εξαπολύθηκαν από το αντιτορπιλικό USS Carney.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει “όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (…) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– Πολλαπλά πλήγματα –

Το κίνημα των Χούθι αποτελεί μέρος του “άξονα της αντίστασης” που έχει δημιουργηθεί από το Ιράν, ο οποίος συσπειρώνει στην περιοχή οργανώσεις εχθρικές στο Ισραήλ, κυρίως την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, “73 επιδρομές“, είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαναά και στις περιοχές Χοντέιντα (δυτικά), Τάιζ (νότια), Χάτζαχ (βορειοδυτικά) και Σαάντα (βόρεια), είχε δηλώσει νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά πάνω από 150 πλήγματα είχαν στόχο 30 στρατιωτικές θέσεις.

Ο Μπάιντεν μίλησε για επιχείρηση που στέφθηκε “με επιτυχία”, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν “αμυντική” κυρίως για να προστατευθεί το διεθνές εμπόριο.

Κατηγορώντας τους Χούθι ότι αγνόησαν “τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας“, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τα πλήγματα μέτρα “απαραίτητα (…) σε κατάσταση νόμιμης άμυνας”.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και 8 σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν, υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους ήταν η “αποκλιμάκωση” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο στη Μόσχα, το Κρεμλίνο καταδίκασε τα δυτικά πλήγματα, λέγοντας ότι είναι “παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου“, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για “δυσανάλογη” απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης στη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε “κατάφωρη επίθεση” και “μαζικό πλήγμα” κατά “του πληθυσμού της χώρας στο σύνολό της”.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ωστόσο ότι κανένα πλοίο δεν είναι ασφαλές όσον αφορά την απειλή.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κακοποιοί να παρενοχλούν τις διεθνείς μεταφορές“, δήλωσε παράλληλα στην Telegraph ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, καλώντας το Ιράν οι “μεσάζοντές” του στην περιοχή, όπως οι Χούθι ή η Χεζμπολάχ, “να παύσουν τις δραστηριότητές τους”.

Παράλληλα σε συνάντηση που είχε με τον Λιου Τζιαντσάο, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε “τη σημασία διατήρησης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα”, αποφεύγοντας ταυτοχρόνως “μια νέα κλιμάκωση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: