Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία, μετά από το «μπλόκο» της Ουγγαρίας

Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία, μετά από το «μπλόκο» της Ουγγαρίας
elgium, Brussels, 2022-06-23. France s President Emmanuel Macron (L), President of the European Council Charles Michel (C) and President of the European Commission Ursula von der Leyen (R) attend a press conference during an European Council in Brussels on June 23, 2022. Photograph by Diego Ravier / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 2022-06-23. Le President francais Emmanuel Macron (G), le President du Conseil Europeen Charles Michel (C) et la Presidente de la Commission europeenne Ursula von der Leyen (D) assistent a une conference de presse pendant un Conseil europeen a Bruxelles, le 23 juin 2022.. Photographie de Diego Ravier / Hans Lucas. (Photo by Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να καταστήσει την ΕΕ «όμηρο».

Μια νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο τέλος της διήμερης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα», δήλωσε ο Μισέλ. Πρόσθεσε ότι 26 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει έως τώρα, με τη διαφωνία της Ουγγαρίας να θέτει βέτο της στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα βρει μια λύση για να βοηθήσει την Ουκρανία

«Θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου» είπε  Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να καταστήσει την ΕΕ «όμηρο».

Ο Μακρόν τόνισε σε δημοσιογράφους ότι κατά την άποψή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε με σεβασμό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη σύνοδο, αλλά σε αντάλλαγμα ο ίδιος ο Όρμπαν έπρεπε να σεβαστεί την ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο Όρμπαν πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ