Reuters για πόλεμο στη Γάζα: Ο φόβος της εξορίας είναι ισχυρότερος από αυτόν για τις βόμβες των Ισραηλινών

Reuters για πόλεμο στη Γάζα: Ο φόβος της εξορίας είναι ισχυρότερος από αυτόν για τις βόμβες των Ισραηλινών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλοί εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας απέρριψαν την ιδέα να διαφύγουν πέρα από τα σύνορα, αν αυτό καταστεί δυνατό.

Τον φόβο για τη μόνιμη εξορία από τα σπίτια του στη Γάζα εκφράζουν στο Reuters οι κάτοικοι της Λωρίδας που βρίσκονται στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου στην πόλη Ράφα και λένε ότι δεν έχουν σχεδόν πουθενά να φύγουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλησιάζουν και πάλι πολλοί φοβούνται ότι η μόνη επιλογή για να κρατηθούν ζωντανοί είναι η εξορία στο Σινά.

Αλλά δεν το θέλουν αυτό. Λένε ότι αν συνέβαινε αυτό, ίσως να μην επέστρεφαν ποτέ.

«Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος. Τώρα η ισραηλινή χερσαία επίθεση μπορεί να επεκταθεί και εδώ», δήλωσε η Ουμ Οσάμα, μια 55χρονη γυναίκα από την πόλη της Γάζας στα βόρεια, η οποία αναζήτησε καταφύγιο στη Ράφα.

«Πού να πάμε μετά τη Ράφα;»

Η Ουμ Οσάμα και πολλοί άλλοι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας απέρριψαν την ιδέα να διαφύγουν πέρα από τα σύνορα, αν αυτό καταστεί δυνατό.

«Αρνούμαστε την εκτόπιση στο Σινά και θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, ακόμη και αν είναι ερειπωμένα» τόνισε.

Η ίδια και άλλοι κάτοικοι της Γάζας στοιχειώνονται από την τραυματική εξορία των προγόνων τους: Πολλοί από τους κατοίκους της Γάζας είναι απόγονοι Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

«Αν με βάλουν να διαλέξω ανάμεσα στο να ζήσω κάτω από βομβαρδισμούς ή να φύγω, θα μείνω. Θα επιστρέψω ακόμα και αν υπάρχουν τανκς εκεί. Θα επιστρέψω στην πόλη της Γάζας και θα υπομείνω τα πάντα», δήλωσε η Ουμ Ιμάντ, μια 73χρονη γυναίκα που επίσης βρίσκει καταφύγιο στη Ράφα.

Αντιμέτωποι με εβδομάδες ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, πυρών αρμάτων μάχης από κοντινή απόσταση και τα όπλα των στρατευμάτων στο έδαφος, τα οποία- σύμφωνα με το Ισραήλ- αποσκοπούν στο κυνήγι μαχητών της Χαμάς, περίπου το 85% των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Το Ισραήλ έχει πει στους κατοίκους της Γάζας που επιθυμούν να αποφύγουν να εμπλακούν στην επίθεσή του κατά της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς ότι πρέπει να κατευθυνθούν νότια. Ο στρατός του βομβαρδίζει τις νότιες περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν διαφύγει.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Η βόρεια Γάζα αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο της επίθεσης του Ισραήλ στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς περιοχή, αφού η οργάνωση σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς σε μια βίαιη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και πήρε 240 ομήρους.

Η νότια Ράφα, στρατηγικής σημασίας επειδή κατέχει το μοναδικό σήμερα λειτουργικό πέρασμα προς τη Γάζα -που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ και όπου παραδίδεται βοήθεια- είναι η τελευταία περιοχή που δέχεται έντονους βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι η πιο θανατηφόρα μάχη που έχει γίνει ποτέ στη Γάζα. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περίπου 19.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι αξιωματούχοι των γειτονικών αραβικών χωρών είναι νευρικοί στην προοπτική μιας μαζικής, μακροπρόθεσμης εκτόπισης των κατοίκων της Γάζας.

Μια μαζική εισροή στην Αίγυπτο είναι προς το παρόν απίθανη.

Η έξοδος των κατοίκων της Γάζας ήταν αργή, με το ασφυκτικό συνοριακό πέρασμα να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την είσοδο ακόμη και φορτηγών με βοήθεια, τα οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να αντιμετωπίσουν έναν πληθυσμό που δεν έχει αρκετό ιατρικό υλικό εδώ και εβδομάδες και έχει αρχίσει να πεινάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com