Νέα τριπλή βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο

Νέα τριπλή βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο

Ανέλαβε την ευθύνη οργάνωση τζιχαντιστών που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα.

Οργάνωση τζιχαντιστών που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα νωρίς το πρωί εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στο Κάιρο. «Η έκρηξη σημειώθηκε κατά των άπιστων και τυραννικών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε η οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, που έχει τη βάση της στη χερσόνησο του Σινά, στο Twitter. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται από τους υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για τις επιχειρήσεις καταστολής σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα τρεις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. Η πρώτη επίθεση έγινε τα ξημερώματα με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας ενώ ελάχιστες ώρες αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε με στόχο διμοιρία κοντά σε σταθμό του μετρό -για να ακολουθήσει τρίτη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Γκίζα.

Διαβάστε ακόμη: Για «κατασκοπεία» δικάζεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

Η συγκυρία των επιθέσεων έχει ισχυρό συμβολισμό -γίνεται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πτώση του Μουμπάρακ. Οι επιθέσεις στο κέντρο του Καΐρου εντείνουν τις ανησυχίες για γαλβανισμό των υποστηρικτών των ισλαμιστών και περιδίνηση της χώρας βαθύτερα στο χάος.

Ο τελευταίος απολογισμός από τις αναφορές ιατρικών πηγών στα διεθνή πρακτορεία μιλά για τέσσερις νεκρούς, οι τρεις εκ των οποίων αστυνομικοί, και μέχρι και 50 τραυματίες.