Νέα τροπή στο «σήριαλ» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Νέα τροπή στο «σήριαλ» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Εξαιρείται κατά πάσα πιθανότητα η παράκτια ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη συμφωνία παραχώρησης.

Σε εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μέχρι τον όρμο των Σφαγείων, από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ, προσανατολίζεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αυτό που δεν θα αλλάξει, επίσης, στη νέα σύμβαση είναι η χρήση των χώρων της Πολιτιστικής Ακτής στο λιμάνι του Πειραιά, που θα δοθούν στο νέο επενδυτή. Σημειώνεται, ότι για το θέμα της χρήσης της Πολιτιστικής Ακτής είχε ζητήσει διευκρινήσεις και το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τη νέα σύμβαση, φέρεται να εξαιρούνται, επίσης, δύο κτίρια μέσα στο λιμάνι, αυτό των Λιμενοφυλάκων και της Πλοηγικής Υπηρεσίας.   Αναφορικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, θα οριοθετηθεί και θα δοθεί έναντι μηνιαίου ενοικίου από το νέο επενδυτή προς τους εργολάβους.

Σημειώνεται, ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ το 95% αναφορικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ονοματίζεται σε έργα με την κατασκευή μάλιστα δύο νέων δεξαμενών.

Μάλιστα, ο νέος επενδυτής που θα προκύψει φέρεται να δεσμεύεται, στη νέα σύμβαση, για ένα επενδυτικό πρόγραμμα, 290 εκατ.ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και 120 εκατ.ευρώ από το ΕΣΠΑ και αφορά το χώρο της κρουαζιέρας.

Αναφορικά με το πως θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα, αφού η χρήση του λιμανιού θα γίνεται από ιδιώτη επενδυτή, δεν αποκλείεται να απορροφηθούν από τη Δημόσια Αρχή Λιμένος, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και θα είναι αυτή που θα “τρέξει” το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες από τις χρήσεις να δοθούν έναντι αντιτίμου. Σημειώνεται, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ως προς τα ανταποδοτικά τέλη προς τους δήμους αλλά και στη δημιουργία αρχής Λιμένος, που είχε ζητήσει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, φέρεται να είναι διαλλακτικό.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του πορθμείου Σαλαμίνας, που μέχρι στιγμής παραχωρείται στο νέο επενδυτή.

Αναφορικά με τη διαβούλευση της νέας σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, αυτή αφορά μόνο το βασικό μέτοχο που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, και αναμένεται, μετά την ολοκλήρωσή της και τις επιμέρους τροποποιήσεις της, έως τέλος του μήνα, να παρουσιαστεί στους μετόχους της Οργανισμού.

Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πειραιά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αναφορικά με τη παράκτια ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Σημειώνεται, ότι ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, σε δήλωσή του, είχε ζητήσει να τηρηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Λιπασμάτων στην τοπική κοινωνία του Κερατσινίου, η οποία προαπαιτεί την εξαίρεση 100 παραθαλάσσιων στρεμμάτων του δημοσίου από το πακέτο πώλησης του ΟΛΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ