Νέα τζάμπο αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ – Τι θα συμβεί με QT και TLTRO

Νέα τζάμπο αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ – Τι θα συμβεί με QT και TLTRO
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H ΕΚΤ φαίνεται πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης...

Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέα, μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου σιγά σιγά εισέρχονται σε περιβάλλον ύφεσης, η αγορά φαίνεται να εστιάζει σε δύο άλλα εργαλεία πολιτικής…

Πιο αναλυτικά, η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα η οικονομία επιβραδύνεται, με πολλούς οικονομολόγους να προβλέπουν ύφεση πριν από το τέλος του έτους. 

Και εάν η ΕΚΤ υιοθετήσει πιο επιθετική στάση σε ό,τι αφορά τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων τον οποίο έχει ανοίξει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συντρέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα για την οικονομική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια δεύτερη συνεχόμενη τζάμπο αύξηση για φέτος (και τρίτη στη σειρά). «Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής της κατά 75 μονάδες βάσης και θα προχωρήσει στις επόμενες συνεδριάσεις πολιτικής της χωρίς να παρέχει σαφή καθοδήγηση για το μέγεθος και τον αριθμό των βημάτων που θα ακολουθήσουν» ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων (στο 10%), οι αναλυτές προεξοφλούν τουλάχιστον άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.  

«Μια αυξανόμενη συναίνεση φαίνεται να τάσσεται υπέρ του επιτοκίου καταθέσεων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που συνεπάγεται αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, με επαναξιολόγηση των οικονομικών και πληθωριστικών προοπτικών στις αρχές του 2023» δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management.

Δύο μεγάλα ερωτήματα

Πέρα από τα επιτόκια, υπάρχουν δύο ερωτήματα στο μυαλό των παραγόντων της αγοράς που χρήζουν απάντησης: Πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να ξετυλίγει τον ισολογισμό της, σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, και τι θα συμβεί με τους όρους δανεισμού για τις τράπεζες στο εγγύς μέλλον. Η ΕΚΤ επί χρόνια αγοράζει περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα για να τονώσει τη ζήτηση, μετά την κρίση του ευρώ του 2011 και το ξέσπασμα της Covid-19 το 2020.

«Όταν πρόκειται για το QT, το βαρετό είναι όμορφο», είπε ο Ducrozet, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το QT αναμένεται «να είναι προβλέψιμο, σταδιακό και παθητικό, ξεκινώντας με το τέλος των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP)» είπε.

Ο Camille De Courcel, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής επιτοκίων στην BNP Paribas, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για να παράσχει λεπτομέρειες για το QT, αλλά είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κατά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις κατά μέσο όρο ανά μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε αυτή τη φάση είναι αν θα αλλάξουν οι όροι δανεισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πιστεύουμε ότι την Πέμπτη [η ΕΚΤ] θα αποκαλύψει μια απόφαση για το TLTRO, είτε για την αποζημίωσή του είτε για το κόστος του. Πιστεύουμε ότι το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο De Courcel.

Οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, ή TLTRO, είναι ένα εργαλείο που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες ελκυστικούς όρους δανεισμού — ελπίζουμε ότι θα δώσει σε αυτά τα ιδρύματα περισσότερα κίνητρα για δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Επειδή η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελούνται από τα ελκυστικά επιτόκια δανείων μέσω των TLTRO, ενώ παράλληλα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα υψηλότερα επιτόκια.