Oι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο, έρχεται πτώση -25%, λέει η Goldman Sachs

Oι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο, έρχεται πτώση -25%, λέει η Goldman Sachs
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κανένα από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί η Goldman Sachs δεν ενσωματώνει πλήρως στην αποτίμησή του την πιθανότητα ύφεσης

Περαιτέρω πτώση έως και -25% από τα τρέχοντα επίπεδα αναμένει για τις αγορές, και δη για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, λόγω της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων και της πιθανότητας για ύφεση.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, «Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν προσφέρουν ακόμη ισχυρό επασφάλιστρο στις πραγματικές αποδόσεις που προσφέρονται από ομόλογα και μετρητά. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ουκρανία ή αλλού εντείνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένα από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί η Goldman Sachs δεν ενσωματώνει πλήρως στην αποτίμησή του την πιθανότητα ύφεσης, με τις μετοχές να συνυπολογίζουν απλώς ένα «σοβαρό hawkish σενάριο». Οι απόψεις των αναλυτών της Goldman Sachs διαφέρουν από εκείνες της Citigroup Inc. και της JPMorgan Chase & Co., οι οποίοι είπαν ότι η πτώση στις αγορές υποδηλώνει ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ.

Σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης, η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.888 μονάδες, υποδηλώνοντας πτώση 25% από το κλείσιμο της Τρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως το ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας έρχεται σε μια στιγμή που οι μετέχοντες στην αγορά προσπαθούν να δουν πού είναι ο «πάτος». Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει αύξηση 8% από τις 12 Οκτωβρίου, όταν έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι επενδυτές είναι bullish στα ομόλογα καθώς αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές, ανοίγουν θέσεις long σε χαρτοφυλάκια και εξισορροπούν στοιχήματα που σχετίζονται με τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Federal Reserves.