Νέα Ζηλανδία: Δεν θέλει δικηγόρο ο Μπρέντον Τάραντ- Αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή εξήγγειλε η κυβέρνηση

Νέα Ζηλανδία: Δεν θέλει δικηγόρο ο Μπρέντον Τάραντ- Αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή εξήγγειλε η κυβέρνηση

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποσυνδέσει τον Τάραντ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη και μοιάζει να «έχει τα λογικά του», δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας. Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και κατά συρροή, από δικαστήριο της περιφέρειας της Κράιστσερτς, σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αυστραλός έκανε μια χειρονομία με την οποία αναγνωρίζονται οι οπαδοί της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Πίτερς, που ορίστηκε από το δικαστήριο στην προκαταρκτική διαδικασία, δήλωσε πως ο 28χρονος Αυστραλός είπε «πως δεν θέλει συνήγορο». «Θέλει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του» στη δίκη, εξήγησε ο δικηγόρος, κρίνοντας πως δεν τίθεται θέμα για το εάν στην υπόθεση του Τάραντ ο κατηγορούμενος μπορεί να επικαλεστεί πως είχε το ακαταλόγιστο από ποινική άποψη.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι ερευνητές της είναι βέβαιοι πως ο δράστης των επιθέσεων ήταν ένας.

«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως πιστεύουμε ότι υπήρχε μόνο ένας δράστης που ευθύνεται για αυτό το φρικτό γεγονός», δήλωσε ο Μάικ Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν πιθανόν άλλοι σε υποστηρικτικό ρόλο [στην επίθεση], κι αυτό συνεχίζει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπράντον Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή. Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας. Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησε να προωθηθεί αυστηρότερη νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της πήρε «επί της αρχής» την απόφαση να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα.

«Σκοπεύω να παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις αυτές στα ΜΜΕ και στους πολίτες πριν συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο ξανά, την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε η Τζασίντα Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι «πήραμε αποφάσεις και ως κυβέρνηση, είμαστε ενωμένοι». «Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 ημέρες από αυτή τη φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια, θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως πιστεύω, θα κάνουν πιο ασφαλή την κοινότητά μας».

Η προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάτι που δεν εξεταζόταν καν σοβαρά στο παρελθόν. Στη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα, ήτοι ένα ανά τρεις κατοίκους. Η Αρντέρν εξάλλου έχει ήδη αναγγείλει ότι θα εξεταστεί ποιες ήταν οι περιστάσεις της επίθεσης και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποσυνδέσει τον Τάραντ από τον πρόεδρο Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε χθες βράδυ κάθε απόπειρα να συνδεθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Αυστραλό. «Ο πρόεδρος δεν είναι υπέρμαχος της λευκής φυλής», δήλωσε ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι μιλώντας στην εκπομπή Fox News Sunday. «Δεν ξέρω πόσες φορές θα πρέπει να το πούμε αυτό. Ας δεχτούμε αυτό που συνέβη στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό που είναι: μια φριχτή, εμπαθής, τραγική πράξη», πρόσθεσε.

Στο μανιφέστο που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν ξεκίνησε τις επιθέσεις, ο 28χρονος Μπρέντον Χάρις Τάραντ ανέφερε ότι θεωρεί τον Τραμπ ως «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού», αλλά δεν συμμερίζεται την πολιτική του. Όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή αν παρατηρεί κάποια άνοδο του λευκού εθνικισμού, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά προβλήματα».

Ο Μαλβέινι υποστήριξε επίσης ότι «δεν είναι δίκαιο» να χαρακτηρίζεται υποστηρικτής του Τραμπ ο Τάραντ, όπως δεν μπορεί κανείς να τον θεωρήσει υποστηρικτή της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι ή της βουλευτού Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ βασιζόμενος στα αποσπάσματα του μανιφέστου του όπου αναφέρεται στην οικο-τρομοκρατία. «Επρόκειτο για ένα διαταραγμένο πρόσωπο, έναν εμπαθή άνθρωπο», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής της Νέας Ζηλανδίας στις ΗΠΑ, Σκοτ Μπράουν, είπε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι δεν θεωρεί αξιόπιστα τα σχόλια του Τάραντ για τον Τραμπ, δεδομένου ότι ο δράστης των επιθέσεων «είναι σάπιος μέχρι το μεδούλι». Πρόσθεσε ότι ελπίζει να τον καταδικάσουν «όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πετάξουν το κλειδί του κελιού του».

Ο Τραμπ δέχτηκε σφοδρή επίθεση μετά την πορεία των λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, το 2017, όταν τους εξίσωσε με εκείνους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση. Υποστήριξε τότε ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν «και οι δύο πλευρές» και ότι και στις δύο διαδηλώσεις συμμετείχαν «καλοί άνθρωποι».

Η γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, έγραψε στο Twitter ότι «ξανά και ξανά, αυτός ο πρόεδρος αγκαλιάζει και ενθαρρύνει τους υπέρμαχους της λευκής φυλής και αντί να καταδικάζει τους ρατσιστές τρομοκράτες, τους καλύπτει. Αυτό δεν είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε αποδεκτό».

Την ίδια ώρα ωστόσο που ο Μαλβέινι προσπαθούσε να αποτινάξει την κριτική σε βάρος του Τραμπ, ο ίδιος ο πρόεδρος εξήρε μια αμφιλεγόμενη σχολιάστρια του Fox News η οποία έκανε δηλώσεις εναντίον των μουσουλμάνων. «Φέρτε πίσω την Δικαστή Τζανίν Πίρο», έγραψε στο Twitter, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να φιμώσουν την πλειοψηφία της Χώρας μας». Παράλληλα, τους κάλεσε «να σταματήσουν να εργάζονται τόοοοοσο σκληρά για να είναι πολιτικώς ορθοί».

Την περασμένη Κυριακή η Πίρο επικρίθηκε δριμύτατα όταν αναρωτήθηκε αν η μουσουλμάνα γερουσιαστής Ιλχάν Όμαρ είναι περισσότερο πιστή στην ισλαμική σαρία παρά στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Η εκπομπή που παρουσιάζει η Πίρο δεν προβλήθηκε το Σάββατο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Το Fox News δεν έχει επιβεβαιώσει αν την έθεσε σε διαθεσιμότητα και απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.

«Ωραίο μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος τρεις ημέρες μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων- στηρίζει μια παρουσιάστρια που απολύθηκε λόγω του αντιμουσουλμανικού φανατισμού της», σχολίασε ο Μάθιου Μίλερ, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοκρατικοί βουλευτές κάλεσαν τον Τραμπ να υπερασπιστεί δημοσίως τους μουσουλμάνους μετά τις σφαγές και να αναγνωρίσει την απειλή των λευκών εθνικιστών. «Η ρητορική του δεν βοηθά. Το λιγότερο, διχάζει τον κόσμο. Τον χρησιμοποιούν ως δικαιολογία», είπε η γερουσιαστής Έιμι Κλομπούτσαρ.

Από την πλευρά της, η μουσουλμάνα βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ παρατήρησε ότι τα στοιχεία των δημόσιων υπηρεσιών δείχνουν ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί τα εγκλήματα μίσους, θυμίζοντας τις επιθέσεις σε μια συναγωγή και μια εκκλησία Αφροαμερικανών. «Δεν μπορεί να λέει απλώς ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Χρειάζεται να μιλήσουμε εναντίον τους και πρέπει να ξεκινήσει από εκείνον. Πρέπει να μιλήσει και να τους καταδικάσει πολύ δυνατά και ξεκάθαρα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του FBI τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17% το 2017.

Η Βρετανία προσφέρει τη βοήθειά της στη Νέα Ζηλανδία 

Η Βρετανία προσφέρεται να δώσει όποια βοήθεια χρειαστούν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς την Παρασκευή, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 50 ανθρώπων, διαβεβαίωσε την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν η βρετανίδα ομόλογός της Τερέζα Μέι.

Οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων «συζήτησαν την άμεση και υποδειγματική αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας της Νέας Ζηλανδίας και τις πολυάριθμες πράξεις γενναιότητας αστυνομικών και άλλων ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Μέι.

Δείτε ακόμη: Observer: «Αργήσαμε πολύ να δούμε την απειλή της άκρας Δεξιάς»