Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση στα δύο τεμένη

Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση στα δύο τεμένη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αστυνομικές αρχές είπαν ότι τα μέτρα ασφαλείας στα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, ανακοίνωσε χθες βράδυ η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας. «Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 -οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση- νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι Αρχές σε Κροατία και Βοσνία επιβεβαίωσαν ότι ο Τάραντ πέρασε από τις χώρες τους τέλη 2016 με αρχές 2017

Από το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο Μπράντον Τάραντ, ο ακροδεξιός δολοφόνος που πραγματοποίησε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στην πόλη της Νέας Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην Κροατία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιλάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στην Κροατία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Τα πρόσωπα του μακελειού

Ο 33χρονος Κουβετιανός Άττα Ελαγιάν, ένας χαρισματικός επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος πρόσφατα έγινε πατέρας. Ο 34χρονος Σιγιέντ Τζαχαντάν Αλί από το Πακιστάν, ο 36χρονος Χουσείν αλ Ουμάρι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πήγαιναν τακτικά στις προσευχές της Παρασκευής. Ο 37χρονος Αιγύπτιος Οσάμα Αντάν, ο Ασράφ Αλί από τα Φίτζι. Ο 39χρονος Παλαιστίνιος Καμέλ Ντάργουις, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, πατέρας τριών παιδιών. Ο 47χρονος Μοχαμάντ Ιμράν Καν, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Κράιστσερτς. Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλί Ελμαντάνι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στα τεμένη στο Κράιστσερτς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων μιλούν για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν από τα πυρά του ακροδεξιού τρομοκράτη, του 28χρονου Αυστραλού φερόμενου δράστη Μπρέντον Τάραντ.

Πολλά από τα θύματα της επίθεσης επέζησαν από πολέμους στις χώρες τους, έγιναν πρόσφυγες και σκοτώθηκαν σε μια από τις πλέον φιλήσυχες και ειρηνικές χώρες του κόσμου.

Νεαρός πέταξε αυγό στον Αυστραλό ακροδεξιό γερουσιαστή έπειτα τα ρατσιστικά του σχόλια για την πολύνεκρη επίθεση

Ο Αυστραλός ακροδεξιός γερουσιαστής Φρέιζερ Άνινγκ, ο οποίος προκάλεσε σάλο με τις αντιμεταναστευτικές δηλώσεις που έκανε ακριβώς μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, δέχθηκε το Σάββατο επίθεση με αυγό από ένα νεαρό, τον οποίο ο γερουσιαστής έπειτα τον χαστούκισε και τον κλώτσησε.

Λίγο μετά την επίθεση της Παρασκευής ο Άνινγκ δήλωσε ότι «η πραγματική αιτία της αιματοχυσίας» είναι η μετανάστευση, «η οποία επέτρεψε στους φανατικούς μουσουλμάνους να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».

«Υπάρχει κάποιος που εξακολουθεί να αμφισβητεί τη σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης των μουσουλμάνων και της βίας», ήταν το tweet του Άνινγκ λίγο μετά την επίθεση με τουλάχιστον 50 νεκρούς. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, αν οι μουσουλμάνοι σήμερα είναι τα θύματα, συνήθως είναι οι δράστες», τόνισε. «Η μουσουλμανική θρησκεία είναι απλώς η βίαιη ιδεολογία ενός δεσπότη του 6ου αιώνα που μεταμφιέζεται ως θρησκευτικός ηγέτης», ήταν οι ισλαμοφοβικές δηλώσεις του γερουσιαστή.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις δηλώσεις του Άνινγκ, σημειώνοντας ότι αυτές δεν έχουν «καμία θέση στην Αυστραλία».

Χθες, σε μια συνέντευξη Τύπου στην Μελβούρνη, ένας νεαρός, που μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ονομάζεται Ουίλιαμ Κόλονι, πλησίασε τον Άνινγκ πετώντας στο κεφάλι του ένα αυγό. Ο ακροδεξιός γερουσιαστής τότε χαστούκισε και κλώτσησε τον νεαρό, πριν παρέμβουν άνδρες της ασφάλειας.

Ο γερουσιαστής της Πολιτείας Κουίνσλαντ είναι γνωστός για ρατσιστικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.

Τον Αύγουστο προκάλεσε σάλο στηρίζοντας μια «τελική λύση» – στην προκειμένη περίπτωση με λαϊκή ψήφο – για «το πρόβλημα της μετανάστευσης» προτείνοντας την επιστροφή στην παλιά αποκαλούμενη πολιτική διακρίσεων της «Λευκής Αυστραλίας».