Νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο «βλέπει» η Trafigura τον χειμώνα. Τι θα καθορίσει τις τιμές του

Νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο «βλέπει» η Trafigura τον χειμώνα. Τι θα καθορίσει τις τιμές του
A picture taken on November 28, 2022, shows a pressure gauge on gas pipes at a GRTgaz compressor station, in Morelmaison, eastern France. - A compressor station is a facility which helps the transportation process of natural gas from one location to another. Natural gas, while being transported through a gas pipeline, needs to be constantly pressurized in certain distance intervals (around 200km). GRTgaz owns and operates the longest high-pressure natural gas transmission network in Europe (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
«Τόσο το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου όσο και η παγκόσμια αγορά LNG έχουν χάσει την ευελιξία τους»

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν γίνει βασικός δείκτης της αγοράς, αναφέρει o κορυφαίος όμιλος εμπορίας commodities Trafigura Group.

«Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα αποθηκευτεί στο τέλος του χειμώνα θα καθορίσει πόσο LNG θα αγοράσει η Ευρώπη το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο στη συνέχεια θα καθορίσει τις παγκόσμιες τιμές», δήλωσε ο Richard Holtum, παγκόσμιος επικεφαλής φυσικού αερίου και ενέργειας στην Trafigura, στο περιθώριο του συνεδρίου Gastech στη Σιγκαπούρη.

Οι αποθήκες της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες εν μέσω συγκρατημένης ζήτησης, η οποία έχει επιβαρύνει τη ζήτηση και τις τιμές για βραχυπρόθεσμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτά τα αποθέματα μπορεί να διαβρωθούν γρήγορα εάν υπάρξει πολύ κρύο τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς μάλιστα σε αυτή την περίπτωση η Γηραιά Ήπειρος θα αναγκαστεί να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές.

Εκτός από τα επίπεδα αποθήκευσης, οι έμποροι παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απεργιών στην Αυστραλία που θα μπορούσαν να κλείσουν ορισμένα από τα εργοστάσια LNG της χώρας. Οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την απότομη πτώση των ροών των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν πληγεί από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης εξαγωγικών εγκαταστάσεων στην Αυστραλία και των συνδικάτων.

«Τόσο το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου όσο και η παγκόσμια αγορά LNG έχουν χάσει την ευελιξία τους», δήλωσε ο Holtum. «Και όταν χάνεις την ευελιξία σου, είσαι πολύ επιρρεπής σε αυξήσεις τιμών».

Προς τα 100 δολ. το πετρέλαιο…

Νωρίτερα η Trafigura είχε προειδοποιήσει ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι υποεπενδύσεις συμπιέζουν την αγορά. 

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, αν και η αγορά είναι «πολύ πιο ευάλωτη απ’ ό,τι φαίνεται», αναφέρει ο Μπεν Λάκοκ, ανώτατο στέλεχος της Trafigura στο πλαίσιο της APPEC στη Σιγκαπούρη. Η τιμή brent διαμορφώθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή και οι μειώσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν. 

«Ένας λόγος είναι η υποεπένδυση. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν πολύ πιο ακριβή την αποθήκευση του πετρελαίου, όλα αυτά σημαίνουν ότι το σύστημα δεν είναι ευέλικτο. Όλα μαζί συνθέτουν μία αγορά πολύ πιο επιρρεπή στις αυξήσεις των τιμών», αναφέρε ο ο Λάκοκ. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου δείχνουν άνοδο των τιμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι η τιμή θα φθάσει προς τα 100 δολαρια το βαρέλι, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τις προοπτικές της Κίνας. «Ο ΟΠΕΚ+ θα κινείται με βάση τις τιμές», ανέφερε ο Λάκοκ.