Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιους καταναλωτές αφορούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε δόσεις και χωρίς αναδρομική εφαρμογή θα περάσουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού οι επιβαρύνσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012- 2013 που εκκρεμούν, ανέφερε σήμερα αρμόδια πηγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι ΥΚΩ καλύπτουν κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών που τροφοδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες αλλά και την επιδότηση των τιμολογίων για πολύτεκνους, το Κοινωνικό Οικιακού Τιμολόγιο κ.α.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της ΡΑΕ η συνολική δαπάνη για τις ΥΚΩ ανέβηκε από 500 εκατ. το 2011 σε 780 εκατ. το 2012 και 770 εκατ. το 2013 χωρίς την τελευταία διετία να έχουν γίνει αυξήσεις στις συγκεκριμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς.

Έτσι έχει συσσωρευτεί στη διετία ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. το οποίο σύμφωνα με την ίδια πηγή του ΥΠΕΚΑ θα κατανεμηθεί σε δόσεις, που θα ξεπερνούν κατά πάσα πιθανότητα τα δύο χρόνια.

Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τη διάρκεια και το ύψος των χρεώσεων και όταν καταλήξει θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Το συνολικό κονδύλι των ΥΚΩ θα μειωθεί δραστικά με την ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των νησιών (όπως αυτά που υπεγράφησαν σήμερα για Σύρο, Μύκονο και Πάρο). Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο και της Κρήτης που ακολουθεί, άλλα 400 εκατ.

Πηγή: news247.gr