Νέες ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή μετά από τις φονικές εκρήξεις στο Ιράν

Νέες ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή μετά από τις φονικές εκρήξεις στο Ιράν
Photo: AFP
Σχεδόν 100 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στην επέτειο θανάτου του  Σολειμάνι.

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνονται μετά από τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Ιράν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για το ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για τις δίδυμες εκρήξεις στο Κέρμαν την Τετάρτη, οι οποίες πυροδοτήθηκαν μέσα σε πλήθος που γιόρταζε την επέτειο του θανάτου του Κασέμ Σολειμάνι, ενός από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Ιράν που σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020. Η Τεχεράνη δήλωσε ότι σχεδόν 100 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Στο επίκεντρο η Ερυθρά Θάλασσα

Ξεχωριστά, περισσότερες από δώδεκα χώρες προειδοποίησαν την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χούθι στην Υεμένη να μην συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν προκαλέσει την ενίσχυση της δυτικής ναυτικής ισχύος στην περιοχή.

Οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις σε όλο το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη, αφότου το Ισραήλ αντεπιτέθηκε στη Χαμάς μετά από την επίθεση της τελευταίας στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αφήσει πίσω του πάνω από 22.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως οι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικών χτυπημάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη, σε μια αναγνώριση ότι μια ναυτική ομάδα κρούσης που δρομολογήθηκε από την Ουάσινγκτον μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξαλείψει την απειλή για τη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό που κανονικά διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ οι κίνδυνοι ενός ευρύτερου πολέμου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, η άμεση σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν εξακολουθεί να θεωρείται λιγότερο πιθανή, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν αντ’ αυτού έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων δι’ αντιπροσώπων. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει ότι ένα μικρότερο περιστατικό θα μπορούσε ξαφνικά να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο με την αυξανόμενη στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι θαλάσσιες επιθέσεις και ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μεταβεί στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα.

Το χτύπημα κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, επειδή η δολοφονία του το 2020 οδήγησε επίσης σε φόβους για μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια η Τεχεράνη κατέρριψε κατά λάθος ένα επιβατικό αεροπλάνο και συνεχίζει να ορκίζεται να εκδικηθεί για τον θάνατό του.

Παρόλο που το Ιράν επικαλέστηκε την αντίθεσή του με το Ισραήλ ως κίνητρο για την επίθεση στο νεκροταφείο, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι το Ισραήλ εμπλέκεται και δήλωσε ότι κάθε υπόνοια για συμμετοχή των ΗΠΑ ήταν «γελοία».

Το χτύπημα της Τετάρτης σημειώθηκε λιγότερο από 24 ώρες μετά την έκρηξη που αποδόθηκε στο Ισραήλ και σκότωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, σε ένα άλλο πιθανό σημείο ανάφλεξης για περιφερειακή εξάπλωση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τις βάσεις της στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com