Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ουάσινγκτον – Η απάντηση της Μόσχας

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ουάσινγκτον – Η απάντηση της Μόσχας

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Χαιρετίζει την απόφαση κυρώσεων προς τη Ρωσία, η Βρετανία. «Βουτιά» για το ρούβλι.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε πως η ρωσική κυβέρνηση έκανε χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

“Οι ΗΠΑ…διαπίστωσαν με βάση τον νόμο του 1991 περί ελέγχου χημικών και βιολογικών όπλων και εξάλειψης εχθροπραξιών (CBW Act) ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών ή βιολογικών όπλων ενάντια στους δικούς της υπηκόους”, δήλωσε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα ισχύσουν από ή περίπου τις 22 Αυγούστου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ δήλωσε ότι παρέδωσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντας περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Το Λονδίνο χαιρετίζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η διπλωματία της Βρετανίας χαιρέτισε την Τετάρτη την απόφαση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επέρριψε σχεδόν εξαρχής την ευθύνη στη Ρωσία για την επίθεση αυτή. Μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης, προχώρησαν στην απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωμάτων. Η Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, αντέδρασε επιβάλλοντας δικές της κυρώσεις σε αντίποινα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει αυτή την πρόσθετη ενέργεια των συμμάχων μας, των ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Η σθεναρή διεθνής αντίδραση στη χρήση ενός χημικού όπλου στους δρόμους του Σάλσμπερι στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι η προκλητική, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του ΗΒ.

Η απάντηση της Μόσχας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ χαρακτήρισε σήμερα αυστηρές τις νέες αμερικανικές κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τέχνασμα η αιτία που προβάλλεται για την επιβολή τους, δηλαδή οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία δηλητηρίασε έναν πρώην κατάσκοπο και την κόρη του στη Βρετανία. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα ευρήματα της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις.

Η πρεσβεία της Ρωσίας τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό.

«Βουτιά» για το ρούβλι

Οι ρωσικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση μετά την υιοθέτηση των νέων αμερικανικών κυρώσεων, οδηγώντας το ρωσικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έναντι του δολαρίου.

Μετά μια πρώτη υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος χθες, Τετάρτη, με φόντο τις φήμες για την επιβολή νέων κυρώσεων, η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας ήταν αιτία το δολάριο να ξεπεράσει σήμερα το πρωί τα 66 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 και το ευρώ να ξεπεράσει το όριο των 77 ρουβλίων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Όσον αφορά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Μόσχα, ο RTS υποχώρησε κατά 3,20% και ο Moex κατά 1,16% γύρω στις 10.45 ώρα Ελλάδας μετά την υποχώρηση κατά 10,59% της μετοχής της ημικρατικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot, στην οποία κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει να εξυπηρετεί προορισμούς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τράπεζες πλήττονται επίσης από τις κυρώσεις με τη μετοχή του ημικρατικού κολοσσού Sberbank να υποχωρεί κατά 4,72% της αξίας της.