Νέοι, έξυπνοι, και δισεκατομμυριούχοι

Νέοι, έξυπνοι, και δισεκατομμυριούχοι

Το Wealth-X παρουσιάζει τους δέκα πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους κάτω των 40 ετών, αποδεικνύοντας πως οι σπουδές δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

Είναι όλοι τους νέοι, κάτω των 40 ετών. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και ασχολούνται με την τεχνολογία, ενώ αρκετοί από αυτούς εγκατέλειψαν πρόωρα τις σπουδές τους. Ένας μάλιστα δεν σπούδασε καν σε κάποιο πανεπιστήμιο! Αλλά όλοι τους είναι ζάμπλουτοι.

Τo Wealth-X παρουσίασε τη λίστα με τους 1ο πλουσιότερους ανθρώπους κάτω των 40 ετών. Οι περισσότερο από αυτούς είναι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες.  Οι επτά προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν από έναν εκπρόσωπο.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το αφεντικό του Facebook, ο 30χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 35,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά ο Ζούρκεμπεργκ δεν είναι ο μόνος της λίστας που έχει κάποια σχέση με το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

mark
Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Δύο ακόμα από τους πέντε  συνιδρυτές του Facebook, ο Εντουάρντο Σαβερίν και ο Ντάστιν Μόσκοβιτς βρίσκονται στην λίστα του Wealth-X. Ο 32ρονος Σαβερίν αποποιήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα το 2012, πριν το Facebook βγει το χρηματιστήριο.  Αν και αρνήθηκε πως η επιλογή της Βραζιλιάνικης υπηκοότητας έγινε για φορολογικούς λόγους, επωφελήθηκε σίγουρα όταν πούλησε τις μετοχές του από το Facebook. Σήμερα η περιουσία του ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσο για τον 30χρονο Ντάστιν Μόσκοβιτς, με περιουσία 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας του Weath-X.

Ο Μόσκοβιτς παράτησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να συμμετέχει στο Facebook. Αντίθετα, ο πρώτος πρόεδρος της εταιρείας, ο 35χρονος σήμερα Σον Πάρκερ δεν χρειάστηκε καν να πάει στο πανεπιστήμιο. Ο Πάρκερ -συνιδρυτής επίσης της Naster– κατέχει σήμερα μια περιουσία αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στη πέμπτη θέση της λίστας.

Το Facebook βοήθησε επίσης το νούμερο 3 της λίστας, τον 38χρονο συνιδρυτή της WhatsApp, Τζαν Κουμ. Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων εξαγοράστηκε από το Facebook to 2014 έναντι 19 δισεκατομμυρίων.

Jan-Koum-Whatsapp-CEO
Photo:
Τζαν Κουμ

Ο Κουμ μετανάστευσε από την Ουκρανία στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα έφηβος ζούσε με τη βοήθεια της πρόνοιας, τελείωσε με δυσκολία το λύκειο και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο San Jose State University. Αλλά το 2009 κατάφερε να μεταμορφώσει την αγορά των επικοινωνιών με την ιδέα του για το WhatsApp, που μόνο την προηγούμενη χρονιά κατάφερε να αυξάνει τη βάση του κατά ένα εκατομμύριο χρήστες την ημέρα. Η περιουσία του ίδιου, σήμερα, υπολογίζεται στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η λίστα περιέχει μόλις δύο γυναίκες

Στο νούμερο 6 συναντάμε τη Γιανγκ Χουιγιάν. Η 34χρονη Κινέζα κληρονόμος ακινήτων είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας, με την περιουσία της να υπολογίζεται στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη γυναικεία παρουσία της λίστας είναι αυτή της 31χρονης Ελίζαμπεθ Χολμς. Η νεότερη Αμερικανίδα δισεκατομμυριούχος παράτησε τα 19 της το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της εταιρεία. Η Χολμς που απεχθανόταν τις σύριγγες, δημιούργησε την φίρμα Theranos, μια τεράστια βιομηχανία διαγνωστικών εργαστηρίων που πραγματοποιεί γρήγορες και λιγότερο επώδυνες μεθόδους ανάλυσης αίματος, διευκολύνοντας τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών.

elizabeth-holmes
Photo:
Ελίζαμπεθ Χολμς

Η λίστα του Wealth-X:

  1. Mark Zuckerberg (ηλικία 30) — 35,1 δισ. δολάρια
  2. Dustin Moskovitz (ηλικία 30) — 7,7 δισ. δολάρια
  3. Jan Koum (ηλικία 38) — 7,7 δισ. δολάρια
  4. Scott Duncan (ηλικία 32) — 5,5 δισ. δολάρια
  5. Sean Parker (ηλικία 35) — 5,2 δισ. δολάρια
  6. Yang Huiyan (ηλικία 34) — 5,1 δισ. δολάρια (κληρονόμος)
  7. Alejandro Santo Domingo (ηλικία 38) — 4,9 δισ. δολάρια (κληρονόμος)
  8. Elizabeth Holmes (ηλικία 31) — 4,5 δισ. δολάρια
  9. Eduardo Saverin (ηλικία 32) — 4,4 δισ. δολάρια
  10. Arun Pudur (ηλικία 38) — 4 δισ. δολάρια