Νέοι σκληροί κανόνες της ΕΕ στοχεύουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες

Νέοι σκληροί κανόνες της ΕΕ στοχεύουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες
epa08291924 European Commission Vice-President in charge of 'Europe fit for the Digital Age', Margrethe Vestager gives a press conference to present the economic response to the Coronavirus crisis at the European Commission in Brussels, Belgium, 13 March 2020. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΕ θέσπισε αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των τεχνολογικών εταιρειών.

Σκληροί νέοι κανόνες που στοχεύουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες συμφωνήθηκαν αργά την Πέμπτη στην ΕΕ και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι κανόνες, τους οποίους πρότεινε η Βεστάγκερ πριν από ένα χρόνο, ονομάζονται νόμος για τις ψηφιακές αγορές και ορίζουν για το πως πρέπει να λειτουργούν – τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει – εταιρείες όπως οι Amazon, Apple, Meta, Alphabet (Google) και Microsoft.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις κυμαίνονται από 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους έως 20% για αυτούς που επαναλαμβάνουν την παράβαση ενώ οι ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τις απαγορεύσεις εξαγορών στην ΕΕ.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού στη συνέντευξη τύπου σημείωσε πως «με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αυτά τα νομοθετήματα θα έχουν ψηφιστεί και δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, οπότε θα τεθούν σε ισχύ κάποια στιγμή τον Οκτώβριο».

Οι εταιρείες που ορίζονται ως διαδικτυακοί gatekeepers που ελέγχουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες τους και τα δεδομένα τους που δημιουργούνται στις πλατφόρμες τους , θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.