«Nein» της Γερμανίας στη χρηματοδότηση της ακροδεξιάς- Η περίπτωση του NPD

«Nein» της Γερμανίας στη χρηματοδότηση της ακροδεξιάς- Η περίπτωση του NPD
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το NPD και το διάδοχό του, Die Heimat, αποσκοπούσαν να βλάψουν ή να εξαλείψουν το δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

Εν μέσω της δημοσκοπικής ανόδου που σημειώνει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να διακόψει την κρατική χρηματοδότηση στο διάδοχο κόμμα του ακροδεξιού NPD, παρόλο που δεν έχει απαγορευτεί.

Το δικαστήριο της Καρλσρούης αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) και το διάδοχό του, Die Heimat, αποσκοπούσαν να βλάψουν ή να εξαλείψουν το δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η κάτω βουλή της Bundestag, η άνω βουλή της Bundesrat και η κυβέρνηση είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να σταματήσει η χρηματοδότηση μετά την αλλαγή του βασικού νόμου της Γερμανίας, ώστε να μην μπορούν τα ριζοσπαστικά κόμματα να λαμβάνουν κρατικά κονδύλια που δικαιούνται άλλες παρατάξεις.

Η απόφαση παρακολουθείται στενά, καθώς οι κυρίαρχοι πολιτικοί αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αύξηση της υποστήριξης για την ακροδεξιά του AfD, που είναι δεύτερη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις με υποστήριξη περίπου 22%.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία διαμαρτυρόμενοι κατά του AfD μετά από μια αναφορά ότι ορισμένα μέλη του κόμματος συζήτησαν πολιτικές όπως οι μαζικές απελάσεις ατόμων αλλοδαπής καταγωγής σε μια συνάντηση ακροδεξιών ριζοσπαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com