Νεκρά 4 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Νεκρά 4 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
epa10915461 Smoke rises following an Israeli air strike in northern Gaza City, 12 October 2023. More than 1,400 Palestinians have been killed and over 6,000 others injured, according to the Palestinian Ministry of Health, after Israel started bombing the Palestinian enclave in response to attacks carried out by the Islamist movement Hamas on Israel from the Gaza Strip on 07 October. More than 4,000 people, including 1,500 militants from Hamas, have been killed and thousands injured in Gaza and Israel since 07 October, according to Israeli military sources and Palestinian officials. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και μπαράζ επιθέσεων στη Γάζα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Ανακοινώθηκε επίσης πως σε επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Σήμερα το πρωί το πεζικό πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν στη συνέχεια το παλαιστινιακό έδαφος χωρίς να έχουν τραυματίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα με την επιχείρηση αυτή στο έδαφος, στόχοι «που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» βομβαρδίσθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θύλακα «και παντού στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως καταστράφηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών, κέντρα διοίκησης της Χαμάς, ενώ εξουδετερώθηκαν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 ομήρους, λέει αξιωματούχος της Χαμάς σε ρωσική εφημερίδα

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 από τους ομήρους που είχαν απαχθεί κατά τις επιδρομές ένοπλων Παλαιστινίων στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέλος της Χαμάς Αμπού Χαμίτ δήλωσε πως η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός και πως χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Δεν επιδιώκουμε να ανοίξουμε άλλο μέτωπο

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ανοίξει άλλο μέτωπο, καθώς ο πόλεμος στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Χαμάς, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, συμπληρώνοντας πως δεν θα αργήσει η έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Διεξάγουμε πόλεμο κατά της Χαμάς στο νότιο μέτωπο, ενώ είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στον βορρά, όπου η Χεζμπολάχ υφίσταται μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την εξάπλωση του πολέμου», είπε ο Γκάλαντ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν.

Όσον αφορά τη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «η μέρα εκείνη δεν είναι μακριά… η επιχείρηση θα ξεκινήσει όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

Το Ισραήλ καλεί τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα

Το Ισραήλ κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, λέγοντας ότι η πρόσκλησή της στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν “λυπηρή”.

“Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος. Τα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς έχουν το αίμα περισσοτέρων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν. (Τα στελέχη της Χαμάς) ευθύνονται για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι”, αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίστα 212 σελίδων με ονόματα 7.028 νεκρών από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας

Λίστα με τα στοιχεία ταυτότητας των 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν αμφισβητήσει δημοσίως τους απολογισμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Απαντώντας στους αμφισβητίες, το υπουργείο Υγείας της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 212 σελίδων, με τα ονόματα των θυμάτων. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής 7.028 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.913 παιδιά και 1.709 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, 18.484 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ο φονικότερος μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα το 2005, δύο χρόνια προτού η ισλαμιστική οργάνωση ανέβει στην εξουσία.

5 τραυματίες από ρουκέτα που έπληξε παραμεθόρια πόλη της Αιγύπτου

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός.

Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας πέντε τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ρουκέτα έπληξε την πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: