Νεκρά επτά μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

Τουλάχιστον 7 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν το Σάββατο μετά από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στη βορειοανατολική επαρχεία Ντιγιάλα του Ιράκ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών.

Ο γενικός γραμματέας των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ωστόσο ότι μόνο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Τζαλάουλα από βομβαρδισμούς και ότι δεν ήταν ακόμα σαφές εάν για την επιδρομή αυτή ευθύνονταν οι ιρακινές δυνάμεις ή μαχητές.

Αμφότερες ιρακινές και κουρδικές πηγές ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι αντάρτες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ήταν παρόντες στην περιοχή.

Οι ιρακινές μονάδες άμεσης δράσης αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι ορισμένες κουρδικές δυνάμεις των Πεσμέργκα (Κούρδοι μαχητές) συμπεριφέρονταν με έναν «περίεργο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος των Πεσμέργκα ,Τζαμπάρ Γιαγουάρ, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έδωσε εντολή ένα από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να είναι έτοιμο σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από δύο ακόμη πολεμικά πλοία, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Τα τρία πλοία που παρέμεναν στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αναχώρησαν σήμερα και αναμένεται να φθάσουν απόψε στον Περσικό Κόλπο.

Το USS George H.W. Bush είχε αποπλεύσει από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, το Φεβρουάριο και έκτοτε περιπολούσε στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει χθες ότι θα αποφάσιζε μέσα στις επόμενες ημέρες ποιά τακτική πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι μέσα σε τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα κυρίευσαν σημαντικές πόλεις, όπως τη Μοσούλη και την επαρχία της Νινευί (βόρεια), το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και περιοχές των επαρχιών Ντιλάγια (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια), καθώς δεν συνάντησαν ισχυρή αντίσταση. Ο στόχος τους είναι να προωθηθούν στη Βαγδάτη, όπου οι δρόμοι έχουν ερημώσει και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο τριών πόλεων κοντά στη Βαγδάτη, τις οποίες είχαν κυριεύσει οι τζιχαντιστές και ετοιμάζουν αντεπίθεση στο βορρά της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ο Ομπάμα

Τι γυρεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Ιράκ;