«Νεκροταφείο» μεταναστών η Μεσόγειος

«Νεκροταφείο» μεταναστών η Μεσόγειος

Νέο ναυάγιο με τουλάχιστον 27 ανθρώπους μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα – Δείτε το φωτορεπορτάζ. 

Ένα νέο ναυάγιο την Παρασκευή στην κεντρική Μεσόγειο, νότια της Σικελίας, σε περιοχή που ανήκει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.  Το πλεούμενο μετέφερε τουλάχιστον 250 επίδοξους μετανάστες, ενώ το συμβάν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όπου  359 μετανάστες σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους βρήκαν τον θάνατο σε άλλο ναυάγιο πλοιαρίου που τους μετέφερε στην Ευρώπη. Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια, όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί απότομα.

Τα συνεχόμενα ναυάγια έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών για την απροθυμία των Βρυξελλών να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της μετανάστευσης.  Σε δηλώσεις του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι. Σε 206 τούς μετρούσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε ότι «η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο» .

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει», σημείωσε.

Ενρίκο Λέτα: «Να γίνει το 2014 έτος στροφής για το μεταναστευτικό»

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ένα μαλτέζικο πολεμικό πλοίο διέσωσε 150 ανθρώπους, 113 άνδρες, 20 γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 56 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 39 ανδρών, 8 γυναικών και 9 παιδιών. Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς. Πρώτη το είχε αναφέρει η εφημερίδα Corriere della sera στην ηλεκτρονική της έκδοση. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει και το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίζει τις πηγές του. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos.

1/7

Λέτα : «Η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης»
Την πεποίθησή του ότι το νέο ναυάγιο, νότια της Λαμπεντούζα, δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. «Είναι η επιβεβαίωση μιας διαρκούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και του ότι πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Ο κ. Λέττα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, και συμφώνησαν να τεθεί δυναμικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και στη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά μια πιο αλληλέγγυα και ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλη την Ευρώπη.

«Οι διαφορές με τη Μάλτα στο θέμα της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης αποτελούν παρελθόν» μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η οποία ταυτόχρονα προσθέτει ότι «είναι παράλογο, η έδρα της Frontex, του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου για τον Έλεγχο των Συνόρων, να βρίσκεται στη Βαρσοβία».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η από κοινού αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα συζητηθεί, πράγματι εκτενώς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.