Νέο άνοιγμα Βενιζέλου στην αντιπολίτευση

Νέο άνοιγμα Βενιζέλου στην αντιπολίτευση

Για συναίνεση κάλεσε τα «κόμματα του συνταγματικού τόξου» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μηχανισμός πρόκλησης εκλογών, αλλά διαδικασία συναίνεσης.

«Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη», υπογράμμισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλία του.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μέσα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να αποκτήσει ξανά αυτά τα θεσμικά χαρακτηριστικά της, εξηγώντας ότι για πρώτη φορά διασταυρώνονται χρονικά δύο τόσο κρίσιμες διαδικασίες, η εκλογή και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το μέλλον της χώρας, που αφορά όχι μόνο την ολοκλήρωση του λήγοντος προγράμματος, αλλά και την επόμενη σελίδα, τον θώρακα προστασίας της χώρας εκτός μνημονίου και τρόικας.

Περαιτέρω, τόνισε ότι στην πρόταση που έχει απευθυνθεί εδώ και καιρό στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για συναινετική εκλογή ΠτΔ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ούτε καν όταν έγινε γνωστό το πρόσωπο που προτείνει η κυβέρνηση, τον Σταύρο Δήμα, «πολιτικό μετρημένο, μετριοπαθή, με ευρωπαϊκό κύρος, απολύτως κατάλληλο να αναλάβει τα απλά αλλά κρίσιμα καθήκοντα του ΠτΔ».

Επανέλαβε εκ νέου την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι η πρόσκληση και η πρόκληση αυτή για συναινετική εκλογή δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στους ανεξάρητους βουλευτές και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, αλλά απευθύνθηκε και απευθύνεται πάντα πρώτιστα στα κόμμα του δημοκρατικού τόξου «και η απάντηση που έχουμε λάβει είναι «δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, εκλογές τώρα»».

Διερωτήθηκε αν αυτή η αντίδραση ισχύει και τώρα, μετά, όπως είπε, από τις απτές εξελίξεις που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και διερωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν βλέπουν ούτε τώρα την ανάγκη για διαπραγμάτευση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, για ασφαλή μετάβαση στην επόμενη φάση μέσα στη δίμηνη παράταση.

Είπε συγκεκριμένα:

«Αναρωτιέμαι πώς θα είχε αντιδράσει η κοινωνία, αν η αντιπολίτευση έπαιρνε την πρωτοβουλία να πει στην κυβέρνηση ‘ναι αποδεχόμαστε την πρόσκληση και πρόκληση της συναινετικής εκλογής του ΠτΔ, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία, για το έθνος, ζητούμε να εκλεγεί ΠτΔ κοινής αποδοχής και να δημιουργηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να κάνουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα». «Φαντάζεστε», διερωτήθηκε, «πόσο αυξημένο θα ήταν το κύρος και η αξιοπιστία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου αν είχαν αίσθηση ευθύνης;», για να προσθέσει ότι έως τώρα έχει δει μόνο μια στείρα και μονοδιάστατη τοποθέτηση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «προχωράμε περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης φυσικά και των βουλευτών ατομικά σε αυτό που είπα, σε μια προσέγγιση που συνδέει την εκλογή του ΠτΔ με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοικτοί για να τα συζητήσουμε όλα, γιατί εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον».

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να εκλεγεί ο ΠτΔ, θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι βλαπτικές, αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές και θα λειτουργήσουμε ως εγγυητής της σταθερότητας και τότε και μετεκλογικά».