Νέο μπλόκο στην Τουρκία για τα F-16: «Να μην πετούν πάνω από την Ελλάδα» ο όρος του Μενέντεζ

Νέο μπλόκο στην Τουρκία για τα F-16: «Να μην πετούν πάνω από την Ελλάδα» ο όρος του Μενέντεζ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεύτερη τροπολογία που θέτει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, κατάθεσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) που επεξεργάζεται η Γερουσία.

Όσον αφορά το θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή με αυτή που κατάθεσε στη δική του τροπολογία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS, καθώς και καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία Βαν Χόλεν δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά βάζει ευρύτερες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ζητά να επικυρωθεί το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Τη στήριξη της ΕΕ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης – «Η Ελλάδα δε φοβάται τίποτα…»

Παραλήρημα Ερντογάν μετά το «χαστούκι» Μενέντεζ: Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Σάββατο λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στην Πράγα με τη συμμετοχή 44 χωρών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος καλεί την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή. «Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο. «Στην Κύπρο, υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η απομόνωση και τα εμπάργκο και να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις σχετικά με τη διεθνή αναγνώριση και νομιμότητα που αξίζουν οι ”Τουρκοκύπριοι”. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία).»

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος χθες είπε ότι σε περίπτωση επεισοδίου η χώρα μας δεν θα έχει κανέναν σύμμαχο στο πλευρό της. Ακόμη, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αθέτησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μη εμπλοκής τρίτων στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Ελλάδα ήταν δημαγωγικές. Ακόμη, δεν έκρυψε την δυσφορία της Άγκυρας για την στάση των ΗΠΑ τόσο για την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, όσο και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί η πολιτική της ισορροπίας. Τέλος, επανέφερε το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάξει το καθεστώς η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.