Nέο Fortune Μαΐου: Ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Nέο Fortune Μαΐου: Ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Όταν τον Νοέµβριο του 2019, στο πλαίσιο του πρώτου CEO Initiative Forum, το Fortune έφερε στον δηµόσιο διάλογο στην Ελλάδα τον τρόπο που οι επιχειρήσεις, τα κοινωφελή ιδρύµατα και η πολιτεία καλούνται να διευρύνουν το κοινωνικό τους αποτύπωµα, µε στόχο έναν βιώσιµο και πιο δίκαιο κόσµο, το ενδεχόµενο µιας πανδηµίας, υπήρχε µόνο σαν σενάριο επιστηµονικής φαντασίας στον ορίζοντα.

Μπορεί η κλιµατική κρίση να ήταν ένα από τα καυτά θέµατα της ατζέντας, σε καµία περίπτωση όµως δεν συνδεόταν τότε –όσο εκ των υστέρων αποδείχτηκε– µε τον COVID-19. Η συµµετοχή στο Forum κορυφαίων CEOs, υπουργών, επιστηµόνων, κοινωφελών ιδρυµάτων και influencers φάνηκε εκ των υστέρων ότι ήταν όχι µόνο προάγγελος, αλλά και επιταχυντής του εταιρικού και ψηφιακού µετασχηµατισµού που συντελείται, µε στόχο τη µεγιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αποτυπώµατος και της οικονοµικής αξίας των εταιρειών.

Ήταν, ακόµη, προάγγελος για τις συνέργειες µεταξύ δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα που σήµερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτήθηκε να λειτουργήσουν συµπληρωµατικά. Γιατί τον Φεβρουάριο του 2020 ήρθε η πανδηµία… 

Τα κράτη εµβρόντητα, απροετοίµαστα, µε αδύναµα εθνικά συστήµατα υγείας και διαφορετικές στρατηγικές αντιµετώπισης του αόρατου εχθρού, κλήθηκαν να διαχειριστούν µια παγκόσµια κρίση που δεν έχει ανάλογο προηγούµενο τα τελευταία 100 χρόνια. Με όψεις που κανείς µέχρι σήµερα δεν µπορεί να προβλέψει πόσο βαθιά θα πληγώσουν την Οικονοµία, την Κοινωνία, τους Θεσµούς, την Πολιτική.

Την ώρα που ο πυρετώδης αγώνας δρόµου επιστηµόνων και εταιρειών για την παρασκευή εµβολίου βρίσκεται σε εξέλιξη, οι κυβερνήσεις καλούνται να ηγηθούν της όλης προσπάθειας, µε πνεύµα συνεργασίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης. Να εµπνεύσουν ασφάλεια στους πολίτες και να αντιµετωπίσουν τον δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό που συντελείται. Η ηγεσία βρίσκεται στο επίκεντρο. Το είδαµε στα τόσο διαφορετικά αντανακλαστικά των πολιτικών ηγετών ανά τον κόσµο, µε το που «έσκασε» ο εφιάλτης. Το πόσο αποτελεσµατικοί και ρεαλιστές θα αποδειχτούν, υπό την πίεση των συνθηκών που διαµορφώνονται, είναι το απόλυτο ζητούµενο. 

Το εντυπωσιακό σε αυτή την άνευ προηγουµένου κρίση είναι η ευαισθησία και η αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό της η επιχειρηµατική κοινότητα, και µάλιστα σε µια περίοδο δραµατικού περιορισµού της δραστηριότητάς τους.

Εταιρείες-κολοσσοί, αλλά και ολόκληροι κλάδοι στην παγκόσµια αγορά, που αισθάνονται ήδη τους τριγµούς και παλεύουν για την επιβίωση, έδωσαν ένα ηχηρό παράδειγµα αλληλεγγύης και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Ταχύτατα, γενναιόδωρα, µε σεµνότητα και αίσθηµα ευθύνης, επιχειρηµατικοί ηγέτες, κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύµατα, καλλιτέχνες, αθλητές έστειλαν το µήνυµα ότι η ζωή είναι υπεράνω όλων. Στήριξαν τα εθνικά συστήµατα υγείας, τον Π.Ο.Υ., τις ευπαθείς οµάδες και τους ήρωες που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της µάχης κατά του COVID-19, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κρίσιµος παράγοντας κοινωνικής συνοχής.

Τώρα είναι η στιγµή που κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καλούνται να υπογράψουν µαζί το νέο κοινωνικό συµβόλαιο του 21ου αιώνα, αν θέλουµε ο καπιταλισµός να διοικηθεί και όχι να ηττηθεί. Αυτήν τη στιγµή δεν ζούµε απλώς την Ιστορία, αλλά την γράφουµε. Την επόµενη ηµέρα θα πρέπει να αλλάξουν όλα για να υπάρχουµε. Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα.

Η λίστα του Fortune Greece 40 UNDER 40 µε τους επιχειρηµατίες κάτω των 40 ετών που καινοτοµούν και διακρίνονται δηµοσιεύεται σε µια συµβολική στιγµή για την Ελλάδα, που αποτελεί «παράδειγµα» αποτελεσµατικής διαχείρισης της πανδηµίας σε όλο τον κόσµο. Είναι µια αισιόδοξη λίστα που φέτος επιλέξαµε να την «προλογίσει» ένας από τους πρωταγωνιστές των ηµερών στη µάχη κατά του κορωνοϊού στη χώρα µας: ο 36χρονος υπουργός, που κλήθηκε µε την οµάδα του να επιταχύνει τον ψηφιακό µετασχηµατισµό για να λειτουργήσει το κράτος µέσα στην πανδηµία.

Γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς των millennials, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα µπορεί να αποτελέσει το διεθνές καλό παράδειγµα µετάβασης στη νέα εποχή. Και έχουµε ανάγκη να τον πιστέψουµε.

Μπορείτε να το κατεβάσετε το Nέο Fortune Μαΐου, απλά και εύκολα στο PC, στο Tablet και στο Smartphone σας.

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece