The FORTUNE GREECE CEO Initiative

26 Νοεμβρίου

Hotel Grande Bretagne

BECOME A MEMBER
  • The FORTUNE GREECE CEO Initiative
  • 26 Νοεμβρίου
  • Hotel Grande Bretagne

About

Business as a platform for change

Το FORTUNE GREECE CEO Initiative είναι ένα φόρουμ για εταιρικούς ηγέτες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων στο πλαίσιο της κεντρικής επιχειρηματικής τους στρατηγικής.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Fortune στην Αμερική, μετά από μια ιστορική συνάντηση 100 CEOs με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, τον Δεκέμβριο του 2016. Βασίζεται δε στην πεποίθηση ότι η ένταξη ενός ευρύτερου σκοπού στην εταιρική στρατηγική μιας επιχείρησης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την προσέλκυση και την κινητοποίηση ταλαντούχων εργαζομένων, την εμβάθυνση των δεσμών με τους καταναλωτές, τη σταθεροποίηση της εταιρικής φήμης σε μια εποχή φθίνουσας εμπιστοσύνης και τη διατήρηση μιας βιώσιμης κοινωνίας σε μια περίοδο πολιτικού αναβρασμού.

Η πρόκληση του 21ου αιώνα: Η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν ραγδαία. Η ψηφιακή μετάβαση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η εργασία, η πληροφορία και το χρήμα κινούνται άμεσα, σχεδόν ανέξοδα, με απίστευτη ταχύτητα. Δεν υπάρχουν σταθερές και την κατάσταση εντείνουν η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική αστάθεια, οι μεταναστευτικές ροές, η διατάραξη της ειρήνης και η παγκόσμια κρίση θεσμών και αξιών. Σε αυτή την «κινούμενη άμμο», οι επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο και να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όχι μόνο επειδή μπορούν, αλλά επειδή αυτό περιμένει και η κοινωνία.

Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να επενδύσουν μέρος των κερδών τους στην κοινωνία για να λύσουν προβλήματα που, επιπλέον, οι κυβερνήσεις αδυνατούν από μόνες τους να το πράξουν. Μια επιχείρηση σήμερα κρίνεται για τον τρόπο που αλλάζει τον κόσμο και οδηγεί τον εαυτό της, τους εργαζομένους της και την κοινωνία στο μέλλον. Σε περιόδους δύσκολες και ταραγμένες, αυτό ακριβώς το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, είναι που χαρακτηρίζει μια επιχείρηση ως επιτυχημένη.

Το CEO Inititative προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για τους ηγέτες που βρίσκονται στο τιμόνι των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στον 21ο αιώνα και να αποτελέσουν παράδειγμα για τη νέα γενιά επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Η τεχνολογία, οι θέσεις εργασίας, η παγκόσμια υγεία, τα τρόφιμα και το νερό, η δέσμευση προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, η ενέργεια και το περιβάλλον, η καταπολέμηση της φτώχειας, χρήζουν επείγουσας προσοχής. Φέρνοντας μαζί επιχειρηματίες και ηγέτες μη κυβερνητικών οργανώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, με influencers από όλο τον κόσμο και κορυφαίους θεσμικούς εκπροσώπους από την Πολιτεία και την Εκκλησία, το Φόρουμ επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και πιο δίκαιου κόσμου.

* To CEO Initiative Forum διοργανώνεται από το Fortune Greece, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos.

Key Themes

Developing and Training the Workforce

Οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το 5G δημιουργούν νέα δεδομένα για την οικονομία και την κοινωνία παγκοσμίως και αλλάζουν ραγδαία κάθε πτυχή της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους. Πώς θα επιδράσει η αυτοματοποίηση την απόδοση των επιχειρήσεων και πώς πρέπει να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους;  Ποια είναι τα soft skills που πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης; Κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας από τη νέα τεχνολογία, ή κινδυνεύουν από την καθήλωση στην παλαιά;  O ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ανάπτυξη και εκπαίδευση των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν με καλύτερους όρους τις μελλοντικές προκλήσεις της απασχόλησης.

Business as a platform for change

Η ένταξη ενός ευρύτερου σκοπού στην εταιρική στρατηγική μιας επιχείρησης είναι το νέο αφήγημα του καπιταλισμού παγκοσμίως. Στον 21ο αιώνα, οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στον πραγματικό κόσμο, να πάρουν θέση για τα μεγάλα προβλήματα, να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην επίλυσή τους και να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη με στόχο ένα βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο. Η επόμενη ημέρα, καλεί τις εταιρείες να μην ενδιαφέρονται μόνο για την προώθηση των συμφερόντων των μετόχων τους, αλλά να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δίκαιη και ηθική αντιμετώπιση των προμηθευτών τους.

Technology as a Tool to Empower

Η τεχνολογία έχει πολλαπλό και βαθύ αντίκτυπο στην κοινωνία. Δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, ισχυροποιεί τους εργαζομένους, τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές. Όμως, εκτοπίζει επίσης πολλούς εργαζομένους από τις δουλειές τους σε πολλούς κλάδους και έχει συμβάλλει στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά στο εισόδημα και στον πλούτο. Πώς εφαρμόζουμε την τεχνολογία με τρόπο που να μεγιστοποιεί το θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις; Ποιες είναι οι αλλαγές που φέρνει στην Ελλάδα  ο εταιρικός μετασχηματισμός και πώς μπορούν όλες οι ηλικιακές ομάδες να ανέβουν στο «τρένο» της 4η βιομηχανικής επανάστασης; Είναι η επένδυση στην τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα , «όπλο» για την  αναστροφή του «Brain Drain»;

Financial Health and Inclusion

Ποιες κατευθύνσεις καλείται να ακολουθήσει η χώρα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη; Πώς μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει την οικονομική υγεία της κοινωνίας; Και γιατί η ευημερία των επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας; Η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής  συνδέεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, από την αγαστή συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Ο ρόλος των επιχειρήσεων που επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας, των κοινωφελών ιδρυμάτων που με τις δράσεις τους θέτουν τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία, ο κρίσιμος ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα και η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας μέσα από τις συνέργειες και τις συνεργασίες.

Creating A Diverse Workplace Helps Companies Thrive

Η ποικιλομορφία παραμένει ζητούμενο και στόχος για πολλές εταιρείες και οργανισμούς. Το ίδιο και η μισθολογική ισότητα (salary equity) ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, που πρέπει να διέπει όλα τα στάδια της εταιρικής ιεραρχίας. Η προαγωγή και διαχείριση της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής. Αποφέρει, επιπλέον, σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα, όπως αύξηση της αποτελεσματικότητας, ενίσχυση της παραγωγικότητας και του wellbeing των εργαζόμενων, βελτίωση και διεύρυνση της εταιρικής φήμης, προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων επαγγελματιών, διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες αγορές. Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να τα πάνε καλύτερα από πλευράς diversion & inclusion;

Smart Cities: The Future Of Urban Development

Μπορούν οι πόλεις σήμερα να αποτελέσουν μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης; Μπορούν να λύνουν μόνες τους τα προβλήματα τους; Πόσο ανεξάρτητες είναι οι πόλεις από τις κυβερνήσεις τους; Πόση ισχύ έχει ένας δήμαρχος; Οι βέλτιστες πρακτικές άλλων πόλεων που έκαναν το άλμα στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Οι συνέργειες που απαιτούνται, ο κρίσιμος ρόλος των επιχειρήσεων, η δραστηριότητα και η αποτελεσματικότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων και οι πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να γίνουν οι πόλεις δημιουργικές και βιώσιμες.  Ο ρόλος της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού, ώστε η Αθήνα να γίνει πραγματική μητροπολιτική πρωτεύουσα.

Climate Change and Sustainable Growth

Η κλιματική κρίση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μεγαλύτερος και από το τεχνολογικό discruption, την επιστροφή στον εδαφισμό (territorialism), την κυβερνοασφάλεια και τον λειτουργικό κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Global CEO Outlook 2019 της KPMG. Οι πολίτες απαιτούν την ανάληψη άμεσης δράσης για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, τη μείωση των απορριμάτων, την ανακύκλωση και τον περιορισμό της σπατάλης των φυσικών πόρων. Ο ενεργειακός κλάδος είναι επίσης καταλύτης για την μετάβαση της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με την πίεση στις εταιρείες να είναι μεγάλη, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Οι απαντήσεις που καλούνται να δώσουν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις, για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η αειφορία ως Στρατηγικός Παράγοντας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Επίδοσης.

Re -inventing Health and Well being

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων υπήρξαν καταλυτικές. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αυξήθηκαν, η πρόσβαση στα φάρμακα ήταν προβληματική, η ψυχική υγεία εργαζομένων και  γενικού πληθυσμού επιδεινώθηκε.   Μπορεί η υγεία να γίνει ένα αγαθό για όλους; Ο ρόλος των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ο ρόλος του δημοσίου τομέα.  Μπορεί η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει την υψηλή της εξειδίκευση και την τεχνολογία στον τομέα της Ιατρικής και της φαρμακοβιομηχανίας; Τι συνέργειες απαιτούνται και προς ποια κατεύθυνση; Μπορούν  οι εργαζόμενοι να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί και να απολαμβάνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Η εφαρμογή ενός προγράμματος ευεξίας στο εργασιακό περιβάλλον, προωθεί την παραγωγικότητα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Agenda

26 Νοεμβρίου

Registration

Opening Session

Welcome Remarks
Αναστασία Παρετζόγλου
Brand Manager Fortune Greece

Opening Remarks

Γιάννης Θωμάτος
Αντιπρόεδρος Tsomokos

Setting the Agenda

Τάσος Ζάχος
Editor in Chief Fortune Greece

Keynote Speech

Marina Petroleka
Global Head of Industry Research Fitch Solutions

Economy that works for everyone

Βusiness as a platform for change

Speakers

Moderators

Partners

Main Partner: Tsomokos
UNDER THE AUSPICES
Supporters
Strategic Partners

Contact Us

Για πληροφορίες συμμετοχής στο FORTUNE GREECE CEO Initiative:

– Tέτα Μάη, Commercial Director, tmai@olivemedia.gr, 216 0702327

– Eύη Νακαχτσή, Sales Support, enakachtsi@olivemedia.gr, 216 0702328