Νέο, «πολλά υποσχόμενο φάρμακο» κατά του κορωνοϊού από τις GlaxoSmithKline Plc και Vir Biotechnology Inc.

Νέο, «πολλά υποσχόμενο φάρμακο» κατά του κορωνοϊού από τις GlaxoSmithKline Plc και Vir Biotechnology Inc.
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα, πρωτοποριακή θεραπεία κατά της Covid-19 ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές GlaxoSmithKline Plc και Vir Biotechnology Inc. Σύμφωνα με τα δεδομένα και τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, η θεραπεία αντισωμάτων μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε περιπτώσεις βαριών περιστατικών.

Όπως ανακοίνωσαν στελέχη των δύο εταιρειών, την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα ζητήσουν να λάβουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, αφότου ολοκληρωθεί η τελευταία φάση των ερευνών που επιθεωρούνται από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Πέρα από τα εμβόλια, η ιατρική κοινότητα αναζητά θεραπεία κατά του κορωνοϊού, και οι εταιρείες GlaxoSmithKline, που εδρεύει στο Λονδίνο, και Vir Biotechnology, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συνεργάζονται με το αμερικανικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας για την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας με τη χρήση αντισωμάτων.

(Υπενθυμίζεται πως οι θεραπείες με αντισώματα των Regeneron και Eli Lilly & Co έχουν λάβει ήδη έγκριση για επείγουσα χρήση.)

Η θεραπεία  VIR-7831 μείωσε τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται κατά 85% σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν placebo, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασαν οι εταιρείες.

Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η θεραπεία είναι αποτελεσματική και απέναντι στις τρεις βασικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία.