Νέο ρεκόρ στο ελληνικό e-grocery – Στο +15 οι πωλήσεις και +11% οι παραγγελίες

Νέο ρεκόρ στο ελληνικό e-grocery – Στο +15 οι πωλήσεις και +11% οι παραγγελίες
Photo: pixabay.com
Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των online σούπερ μάρκετ ήταν 15% και άγγιξε τα 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής.

Νέο ρεκόρ, λόγω του πληθωρισμού, έσπασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των online σούπερ μάρκετ ήταν 15% και άγγιξε τα 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σε αυτές τις πωλήσεις δεν περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt Market που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά .

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση των παραγγελιών κατά 11%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στο εξαμηνιαίο report που δημοσίευσε σήμερα η Convert Group.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (€) online αγορών ήταν: +32% σε προϊόντα για κατοικίδια, +21% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +13% σε ποτά και αναψυκτικά, +12% σε βρεφικά είδη, +12% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +12% σε φρέσκα τρόφιμα, +11% σε είδη αρτοποιίας, +7% σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, +6% σε συσκευασμένα τρόφιμα, ενώ τα λοιπά είδη αυξήθηκαν σε αξία (€) online αγορών κατά 9%

Τέλος, η Τρίτη αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, αφού το 16,7% των συνολικών παραγγελιών γίνονται την συγκεκριμένη ημέρα. Σε παρόμοια τάση κινείται και η Δευτέρα, με το ποσοστό των συνολικών παραγγελιών να ανέρχεται αντίστοιχα σε ποσοστό 16,5%.

Στο εγχώριο e-grocery συντελείται το τελευταίο διάστημα και μια ακόμη αλλαγή. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης, ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της χώρας τόσο στο φυσικό όσο και στο e-grocery κανάλι, άνοιξε από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, τον χορό των νέων χρεώσεων στις online παραδόσεις των σούπερ μάρκετ. Πλέον για αγορές έως 30 ευρώ από το eMarket, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Σκλαβενίτης, η χρέωση είναι 5 ευρώ, για αγορές από 30 ευρώ έως 100 ευρώ η χρέωση είναι στα 2,5 ευρώ, ενώ δωρεάν, δηλαδή χωρίς χρέωση αποστολής, είναι οι αγορές από 100 ευρώ και άνω. Η αξία του μέσου ηλεκτρονικού καλαθιού των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα 77 ευρώ (πηγή: Convert Group), όταν η αξία του μέσου καλαθιού στο φυσικό δίκτυο είναι στα 20 ευρώ.

Επίσης η αλυσίδα Σκλαβενίτης «τρέχει» εδώ και λίγες ημέρες το Sklavenitis Express, όπου μέσω της e-food οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 2.500 κωδικών και να παραλάβουν την παραγγελία τους μέσα σε 40 λεπτά. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά και εξυπηρετεί τα βορειοανατολικά προάστια του νομού Αττικής. Συγκεκριμένα, τις περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο hub του Γέρακα. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 10 ευρώ και η χρέωση ανά παραγγελία είναι στα 2,5 ευρώ. Σήμερα ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης των παραγγελιών της Σκλαβενίτης μέσω της efood είναι 4-7 ώρες για όποιον παραγγείλει πριν τις 16:00, ενώ για παραγγελίες μετά τις 16:00 η παράδοση πραγματοποιείται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Πλέον με την υπηρεσία Express ο χρόνος μειώνεται στα 40 λεπτά, προσεγγίζοντας τους χρόνους του q-commerce. Το Quick commerce υπόσχεται παράδοση των παραγγελιών μέσα σε 15-30 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: