Διαβάστε στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί

Διαβάστε στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί

Στα περίπτερα όλη της Ελλάδας με την εφημερίδα "Επένδυση" με αποκλειστικές συνεντεύξεις και θέματα. 

Της Αναστασίας Παρετζόγλου* 

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η διαρκής αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους διαβρώνει τα πάντα και οδηγεί την οικονομία σε απόλυτη καταστολή. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρηματοδοτική ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες για τις επιχειρήσεις, οι αγορές πρώτων υλών από το εξωτερικό έχουν σταματήσει, αφού οι εγγυητικές επιστολές των τραπεζών δεν γίνονται δεκτές, και το κράτος δεν συζητά καν την πληρωμή των υποχρεώσεών του προς τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι θα προτιμήσουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις παρά τους δανειστές, χωρίς να εξηγούν, βέβαια, ότι, αφού πληρώσουν αυτή την τελευταία φορά, χωρίς τους δανειστές δεν θα ξαναπληρώσουν ποτέ.

Όμως, ο χρόνος κυλά αντίστροφα, καθώς τα ψέματα τελειώνουν στις 5 Ιουνίου και το μόνο που μένει να δούμε είναι εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια εθνικά επωφελή συμφωνία που θα θέσει την οικονομία σε τροχιά επανεκκίνησης και ανάπτυξης ή θα οδηγηθούμε σε μια συμφωνία κάτω από δραματικές συνθήκες λόγω πιστωτικού γεγονότος.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, και με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε για τρίτη χρονιά, τη νέα λίστα 40 under 40 του Fortune. Σαράντα νέοι και νέες κάτω των 40, που με όπλα το ταλέντο, τη φαντασία, την τόλμη, την εξωστρέφεια και τη θέλησή τους να πετύχουν, οραματίζονται, καινοτομούν και διακρίνονται, δημιουργώντας, παράλληλα, θέσεις εργασίας, την ώρα που η ανεργία στις ηλικίες τους ξεπερνάει το 50%.

Επικεφαλής της φετινής λίστας ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, 33 ετών, που μετά την πρόσφατη συγχώνευση της εταιρείας του, travelplanet24, με την airtickets, αποκαλύπτει στον Τάσο Ζάχο πώς μια ιδέα που γεννήθηκε σε μια παραλία της Μήλου εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη e-commerce επιχείρηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με αφορμή τη λίστα, σκέφτομαι τα νέα παιδιά που η κρίση λυγίζει την τόλμη τους και απειλεί τα όνειρά τους. Θέλω με κάθε τρόπο να τους φωνάξω: «Δείτε τους 40 under 40. Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας. Ονειρευτείτε άφοβα, ρισκάρετε, σκεφτείτε out of the box, κολυμπήστε αντίθετα στο ρεύμα. Σήμερα η ζωή δεν είναι αλλού, η ζωή είναι παντού».

Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, και μάλιστα σε κρίση από το 2007, όπου οι αποστάσεις μετρούν πλέον αποκλειστικά με ώρες πτήσεις. Σε μια κοινωνία διαδικτυακή, όπου στην οθόνη σου μπορείς να δεις τι παίζει κάθε στιγμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αγορά εργασίας αλλάζει παγκοσμίως και ακόμα μία απόδειξη είναι η διαδικτυακή κοινότητα People Per Hour του Ξένιου Θρασυβούλου, ενός νέου επιχειρηματία 35 ετών, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που ψάχνει να ολοκληρώσει κάποια υπηρεσία έρχεται εδώ και είτε αγοράζει την υπηρεσία απευθείας είτε τη δημοσιεύει, ώστε freelancers να τη δουν και να στείλουν προσφορές. Στη συνέντευξη που έδωσε στο Fortune, ο επιτυχημένος CEO αποκαλύπτει πως κάθε μέρα υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι δεν επιβιώνει ο ικανότερος, ο εξυπνότερος ή ο πιο εργατικός αλλά, κυρίως, αυτός που προσαρμόζεται. Και αυτή είναι μια τεράστια αλήθεια, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Να κάνεις διαρκή by pass, να ελίσσεσαι, να μην επαναπαύεσαι, να είσαι χαμελαίων, να μην εγκαταλείπεις ποτέ!

Αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες.

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Διευθύντρια Έκδοσης του Fortune.  

Διαβάστε ακόμη στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή: 

Φάκελος Ενέργεια: Το ελληνικό case study

Η νέα λίστα 40 under 40 για το 2015 έρχεται στο Fortune