Νέο τετ α τετ Κέρι – Τζαβάντ Ζαρίφ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Νέο τετ α τετ Κέρι – Τζαβάντ Ζαρίφ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ανοικτή παραμένει η έκβαση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη με στόχο την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1(ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των 2 ανδρών από την Πέμπτη το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας προκειμένου να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι εξακολουθεί και υπάρχει ευρύ χάσμα στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων παρά τις ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

«Εργαζόμαστε σκληρά» είπε ο Κέρι εν όψει μίας συνάντησης με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Ελπίζουμε ότι θα σημειώσουμε προσεκτική πρόοδο, αλλά υπάρχουν μεταξύ μας μεγάλες διαφορές, εξακολουθούμε και αντιμετωπίσουμε μερικές σοβαρές διαφορές, τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας άλλωστε επιβεβαίωσε σήμερα κατά την άφιξή του στη Βιέννη ότι οι προοπτικές για την επίτευξη ή όχι μιας συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 είναι «εντελώς ανοικτές».

«Δε βρισκόμασταν ποτέ τόσο κοντά σε μία συμφωνία, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από αυτήν (…). Το ερώτημα εάν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα είναι προς το παρόν εντελώς ανοικτό» επισήμανε ο Σταϊνμάγερ σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντήσει αργότερα τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Τα πρώτα σχόλια

Η πιθανότητα το Ιράν και η ομάδα 5+1 να επιτύχουν να καταλήξουν σε μια οριστική, συνεκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εντός του χρόνου που απομένει ώσπου να εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου είναι «πολύ μικρή», δήλωσε πριν από λίγο μια ευρωπαϊκή πηγή η οποία πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στη Βιέννη.

Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της Δευτέρας, την οποία είχαν ορίσει τα ίδια τα μέρη, ενδέχεται να αρχίσει αύριο.

Δεν έχει υπάρξει «καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος» σε ό,τι αφορά τα κύρια σημεία τριβής, κυρίως τη δυναμικότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των δυτικών κυρώσεων, είπε η ίδια πηγή.