Νέος Ποινικός Κώδικας: Αντιδράσεις για τον βιασμό ως πλημμέλημα – Τι απαντά ο Καλογήρου

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αντιδράσεις για τον βιασμό ως πλημμέλημα – Τι απαντά ο Καλογήρου
Ο υπουργός Διακιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής, Αθήνα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα λύσουμε το ζήτημα» με τον ορισμό του βιασμού διαβεβαίωσε τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ενστάσεις για τις αλλαγές.

Κώστας Παπαγιάννης

«Ποιος ευθύνεται για τα ποινικά αρχαιολογικά μνημεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επικρίνοντας την αντιπολίτευση για την αποχώρησή της από την συζήτηση για τους νέους Ποινικούς Κώδικες. Ο Μ. Καλογήρου άσκησε έντονη κριτική και στην Ένωση Εισαγγελέων που εξέφρασε την διαφωνία της με τους νέους κώδικες «τελευταία στιγμή». Παράλληλα, ο Μ. Καλογήρου δεσμεύτηκε για αλλαγές σε επίμαχα σημεία του Ποινικού Κώδικα, όπως στις διατάξεις για τον βιασμό, για τις οποίες υπήρξαν ενστάσεις από βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μ. Καλογήρου παρατήρησε ότι με την αποχώρησή της από την συζήτηση η αντιπολίτευση έχει την δυνατότητα να πάρει όποια θέση θέλει και να παίξει όποιο «παιχνίδι εντυπώσεων» επιθυμεί. Ο Μ. Καλογήρου εξέφρασε την «λύπη» του για την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων που εξέφρασε φόβο για παραγραφές σημαντικών υποθέσεων κι αναρωτήθηκε υπό ποίες προϋποθέσεις ήρθε «τελευταία στιγμή» η συγκεκριμένη ανακοίνωση κι αν εκφράζει την πλειοψηφία των μελών της Ένωσης.

Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι η «εμβληματικότερη» αλλαγή στον νέο Ποινικό Κώδικα είναι η αναμόρφωση του συστήματος των ποινών, ενώ παρατήρησε ότι ό,τι έχει απασχολήσει την νομολογία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Καλογήρου: Θα λύσουμε το ζήτημα με τον βιασμό, να είναι εφαρμόσιμη η διάταξη

Σε σχέση με τον βιασμό, ο Μ. Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι «θα το λύσουμε το ζήτημα» απαντώντας στις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ενστάσεις για τις αλλαγές ζητώντας ρητή κατοχύρωση της τιμωρίας του βιασμού όταν υπάρχει απουσία συναίνεσης από το θύμα. Ο Μ. Καλογήρου προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί μία διατύπωση που ικανοποιεί το «κοινό αίσθημα», αλλά θα είναι «ανεφάρμοστη».

Ο Μ. Καλογήρου παρατήρησε ότι με την υπάρχουσα διατύπωση του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα καλύπτεται η περίπτωση των θυμάτων βιασμού που «παγώνουν» από το σοκ της επίθεσης και δεν αντιστέκονται, όπως κι η τιμωρία ατόμων που εξαναγκάζουν τα θύματα σε συνουσία αξιοποιώντας την θέση ισχύος που κατέχουν. Σε σχέση με την πρόβλεψη περιπτώσεων βιασμών που αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα, ο Μ. Καλογήρου σχολίασε ότι αποτελούν βαριά πλημμελήματα που σημαίνει ότι ο θύτης εκτίει την ποινή του.

Αντιδράσεις από βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση περιπτώσεων βιασμού ως πλημμελημάτων

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη τόνισε ότι ενώ έχει υπάρξει νομολογία που δέχεται ότι υπάρχει βιασμός ακόμα κι όταν το θύμα δεν αντισταθεί, αυτό «δεν αρκεί» ζητώντας «ξεκάθαρο» ορισμό ότι ο βιασμός ορίζεται από την απουσία συναίνεσης του θύματος. Η Μ. Θελερίτη εξέφρασε την αντίρρησή της για την αντιμετώπιση περιπτώσεων βιασμού ως πλημμελήματα επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν ακολουθεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας» όπως προκύπτουν από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς κι ότι «αναπαράγει στερεότυπα».

Διεύρυνση του ορισμού του βιασμού ζήτησε η Αννέτα Καββαδία αναρωτώμενη αν ένας βιασμός που δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν είναι βιασμός. Ο Σπύρος Λάππας εκτίμησε ότι η συναίνεση είναι μια «δυσαπόδεικτη» έννοια.
Αντιρρήσεις για τις αλλαγές στις διατάξεις για τα βασανιστήρια

Αντιρρήσεις για τις διατάξεις για τα βασανιστήρια εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος ζητώντας οι διατάξεις αυτές να επιστρέψουν στο τμήμα του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, όπου τοποθετήθηκαν μετά την Δικτατορία. Ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «οι πράξεις των βασανιστηρίων έχουν αποδέκτη το ίδιο το πολίτευμα. Μια πράξη βασανισμού αναιρεί τον ίδιο τον αυτοπροσδιορισμό του πολίτη» σημειώνοντας ότι «η ύπαρξη αυτοπροσδιορισμού είναι το κομβικό στοιχείο για το πολίτευμά μας».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος θύμισε ότι η αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων είναι «έργο ιστορικής σημασίας», καθώς είναι μόλις η τέταρτη φορά που γίνεται από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ο Ν. Παρασκευόπουλος χαιρέτισε τις αλλαγές στο σύστημα των ποινών παρατηρώντας ότι χρειαζόταν «εξισορρόπηση», καθώς στην χώρα μας υπήρχαν ταυτόχρονα πολύ βαριές ποινές κι «ελαστικό κι εύκαμπτο» σύστημα υφ’ όρων απόλυσης. «Καθιερώνονται νέοι μηχανισμοί ταχύτερης και δικαιότερης για όλους απονομής της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο έτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.

Επιφύλαξη από το Ποτάμι

Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε για την στάση του για τους Ποινικές Κώδικες αναγνωρίζοντας την ενίσχυση της αρχής της επιείκειας, αλλά εκφράζοντας παράλληλα ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις. Ο Νίκος Νυφούδης υπογράμμισε τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα «παράδεισο» του «ξεπλύματος» χρήματος, αλλά και για παραγραφές κι αποφυλακίσεις για πληθώρα κρατουμένων. Σε σχέση με τον βιασμό, ο Ν. Νυφούδης διαφώνησε με την αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων ως πλημμελήματα παρατηρώντας ότι «την ίδια βία υφίσταται το θύμα».

Πηγή: news247.gr