Νέος «πονοκέφαλος» για τη ΔΕΗ

Νέος «πονοκέφαλος» για τη ΔΕΗ

Η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει 4,4 εκατ. ευρώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Θετική ήταν η έκβαση για την Χαλυβουργία Ελλάδος στη δικαστική διαμάχη που είχε με την ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνεται για τις αυξήσεις που επέβαλε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα τιμολόγια ηλεκτρικού το 2008. Ειδικότερα, το δικαστήριο καλεί τη ΔEΗ να καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 4,412 εκατ. ευρώ, νομιμοτόκως και έως την ολοσχερή εξόφληση, ενώ την καταδικάζει παράλληλα στην καταβολή μέρους των δικαστικών εξόδων της ενάγουσας, το ύψος του οποίου αγγίζει το ποσό των 13.800 ευρώ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως η ΔΕΗ μονομερώς, αυθαιρέτως και παρανόμως, κατά παράβαση σχετικής υπουργικής απόφασης, επέβαλε στη Χαλυβουργία Ελλάδος από 1/7/2008 το όριο της ανώτατης τιμής, επιβάλλοντας αύξηση 10% επί των υφιστάμενων τιμολογίων με αποτέλεσμα η Χαλυβουργία να ζημιωθεί με συνολικό ποσό 2,551 εκατ. ευρώ για αυξήσεις στο ρεύμα που πλήρωσε για το εργοστάσιο του Βελεστίνου και 1,860 εκατ. για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση οι αυξήσεις στα τιμολόγια επεβλήθησαν παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ γνώριζε την ανάγκη να προηγηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο εταιριών για τον καθορισμό του τιμήματος και πως ο πελάτης της δεν διέθετε ουσιαστικά καμία άλλη ισοδύναμη λύση προμήθειας προϊόντων της, καθώς η πρώτη διατηρεί υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με μερίδιο που ξεπερνά το 98%. Αποτελεί δε τη μοναδική εταιρία που έχει στην κατοχή της φθηνές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα, η δυνατότητα να στραφεί η Χαλυβουργία σε ανταγωνίστριες εταιρίες να είναι εντελώς θεωρητική και οι προσφερόμενες λύσεις να συνδέονται με σοβαρά μειονεκτήματα.

Σε ότι αφορά στη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1938, αποτελώντας την πρώτη βιομηχανία χάλυβα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, η δικαστική απόφαση ήταν ίσως η μόνη θετική εξέλιξη των τελευταίων ετών. Ακόμα και αν στράφηκε σε εξαγωγές, η κίνηση αυτή δεν στάθηκε ικανή να αναχαιτίσει την αρνητική τροχιά στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της αποτελέσματα την τελευταία εξαετία. Άλλωστε τα τελευταία επίσημα στοιχεία υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου με τις εξαγωγές των ελληνικών χαλυβουργιών να μειώνονται στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 κατά 21,2% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εξαγωγές του 2013.

Από τον Ιούνιο δε έχει προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις , ενώ για το 2013 οι ζημίες που κατέγραψε ήταν της τάξεως των 33,6 εκατ. ευρώ, μικρότερες κατά περίπου 4,4 εκατ. ευρώ από εκείνες του 2012. Σημειώνεται πως είναι κατά σειρά η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων, με μονάδες παραγωγής στους νομούς Μαγνησίας και Αττικής.