«Νευρικός κλονισμός» σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ: Να εξαιρεθούν 250 δισ. χρέους ζητάει η επερχόμενη ιταλική κυβέρνηση

«Νευρικός κλονισμός» σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ: Να εξαιρεθούν 250 δισ. χρέους ζητάει η επερχόμενη ιταλική κυβέρνηση

Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για επαπειλούμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη κάνουν λόγο οι αναλυτές.

Τα δύο αντί-συστημικά κόμματα της Ιταλίας, Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά, συμφώνησαν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα σήμερα, που σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και να τονώσει τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Τα δύο κόμματα δεσμεύτηκαν να μειώσουν το δημόσιο χρέος της χώρας, δαπανώντας δημόσια κεφάλαια για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν ήταν λανθασμένες και δεν βοήθησαν την Ιταλία να μειώσει το χρέος της, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων, που είναι και θα παραμείνουν εναλλακτικές, που τις δεσμεύει να κάνουν ό,τι έχουν υποσχεθεί στους πολίτες», τόνισε ο Luigi Di Maio, ηγέτης των Πέντε Αστέρων, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Σύμφωνα με την 57σελιδη σύμβαση, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να μειώσουν τους φόρους και να απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα, αρχικά με την εισαγωγή δύο συντελεστών φόρου εισοδήματος 15% και 20% σύμφωνα με τα επίπεδα εισοδήματος.

Σχεδιάζει να εισάγει ένα καθολικό βασικό εισόδημα για τους φτωχούς και τους ανέργους που θα αντιστοιχεί σε 780 ευρώ μηνιαίως.

Η απαίτηση για το χρέος

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι η πρόβλεψη στο κυβερνητικό πρόγραμμα να εξαιρεθούν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους.

Η Ιταλία, με δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Η εξαίρεση που ζητούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σημαίνει «κούρεμα» του χρέους κατά 250 δισ. ευρώ. Τόση είναι η αξία των ιταλικών κρατικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν το έμμεσο αυτό «κούρεμα» του ιταλικού χρέους, λέγοντας ότι η Ιταλία είναι αυτή που προχώρησε στην έκδοση των ομολόγων και δεν έχει σημασία ποιος το κατέχει, ιδιώτες επενδυτές ή η ΕΚΤ. Είναι λεφτά τα οποία εξακολουθεί να χρωστά η Ιταλία.

Παράλληλα οι μειώσεις φόρων, η αύξηση των κοινωνικών παροχών και η ακύρωση της προβλεπόμενης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 είναι μέτρα τα οποία απειλούν να φέρουν τη Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και να προκαλέσουν δημοσιονομική χαλάρωση.

Oι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες και έφθασαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών.

Σαλβίνι: Την Δευτέρα θα πάμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Την ερχόμενη Δευτέρα, σε κάθε περίπτωση, θα συναντήσουμε και πάλι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Το συμβόλαιο κυβερνητικής συνεργασίας έχει λάβει πλέον την οριστική του μορφή και τα μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων θα ψηφίζουν στο διαδίκτυο μέχρι τις 8 το βράδυ, για να το απορρίψουν ή να το εγκρίνουν.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, αποφεύγεται η ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην κυβερνητική συμφωνία δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά ούτε και αίτημα για μερική διαγραφή του ιταλικού χρέους.