Νίκη Κουτσιανά στο MPW Summit 2022: Μια θρυλική γυναίκα των επιχειρήσεων μιλά για το επόμενο μεγάλο της project

Νίκη Κουτσιανά στο MPW Summit 2022: Μια θρυλική γυναίκα των επιχειρήσεων μιλά για το επόμενο μεγάλο της project

Σε μια σπάνια δημόσια (επαν)εμφάνισή της, η ιδρύτρια της Apivita, Νίκη Κουτσιανά, μιλά στο Most Powerful Women Summit 2022 και την Αναστασία Παρετζόγλου, brand manager του Fortune Greece, για το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα και το όραμά της για το μέλλον.

«Αισθάνομαι τον εαυτό μου δημιουργό και όχι επιχειρηματία. Η Apivita ήταν ένα μεγάλο δημιούργημα και βρεθήκαμε με συνοδοιπόρους μας όπως ο Κορρές στην πρωτοπορία παγκοσμίως. Πρέπει να σκέφτεσαι καινοτόμα, έξω από το «κουτί», out of the box», είπε χαρακτηριστικά.

«Από τα “σαλόνια” – γιατί η Apivita ήταν σε πολλές χώρες – βρέθηκα στα …αλώνια!», συνέχισε, μιλώντας για την απόφασή της να ιδρύσει την SYMBEEOSIS. «Όντως ήταν για μένα μια μεγάλη απόφαση. Και είναι μεγάλος στόχος το να κάνουμε πράξη να συμβιώσουμε. Το ζήτημα πλέον είναι να συμβιώσουμε με τον πλανήτη, έχοντας στο επίκεντρο τη μέλισσα, που μέλισσα σημαίνει ζωή».

Η Νίκη Κουτσιανά σημείωσε πως άκουσε για πρώτη φορά για το ηθικό επιχειρείν από Αμερικανούς. Κι αυτό, διότι -όπως είπε- συχνά αναδεικνύονται άνθρωποι που δεν κάνουν ηθικό επιχειρείν. «Αλλά ακόμα και αν δεν το θες, πρέπει να κάνεις εφόσον επιθυμείς να πας καλά», υπογράμμισε. «Είναι προϋπόθεση».

Η ολιστική επιχειρηματική προσέγγιση

Όπως θυμήθηκε από τα χρόνια της στην Apivita, η Νίκη Κουτσιανά κατανόησε πολύ καλά ότι είμαστε αυτό που τρώμε. «Παλιά, η διατροφή ήταν ένα δεδομένο. Είχαμε τη μεσογειακή διατροφή. Στο χωριό είχανε το λάδι, λίγα χόρτα, το μέλι. Σήμερα, τρώμε θεωρητικά καλά αλλά μας λείπουν όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία και πάμε σε συμπληρώματα».

Αναγνώρισε, δε, ότι σήμερα έχουμε καταπονήσει όσο ποτέ τον πλανήτη, γιατί θέλαμε να τρώμε όλα τα τρόφιμα φτηνά, κάθε εποχή. Γι’ αυτό και αναγνώρισε ότι το επόμενο βήμα είναι η αναγεννητική γεωργία. «Να μην κάνουμε μονοκαλλιέργειες, να μην σπέρνουμε όλο το έδαφος, να σεβόμαστε τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να κάνουμε εκπαίδευση, να αλλάξουμε νοοτροπία», παρατήρησε.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Νίκη Κουτσιανά ποντάρει τα περισσότερα στις συνέργειες. Και συγκεκριμένων πολλών διαφορετικών φορέων. «Πανεπιστήμια, κράτος, αγρότες, εταιρείες, τουρισμός. Οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες και να είναι ανταγωνιστικοί», τόνισε.