Νικητής του γερμανικού debate στα σημεία ο Στάινμπρουκ

Νικητής του γερμανικού debate στα σημεία ο Στάινμπρουκ

Ο  σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος  «κέρδισε» τους αναποφάσιστους, με ποσοστό 52% έναντι 36% της Άνγκελα Μέρκελ.

Τον Πέερ Στάινμπρουκ ως «νικητή» της χθεσινής τηλεμαχίας με την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, έστω και οριακά, αναδεικνύει έρευνα γνώμης, η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του debate μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο από την Infratest-dimap.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον κ. Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.
Στα επί μέρους ερωτήματα, η κα Μέρκελ κρίθηκε ως πιο συμπαθής (52%-32%), πιο αξιόπιστη (45%-41%), πιο ικανή (47%-40%) και πιο δίκαιη (45%-13%), ενώ ο αντίπαλός της θεωρήθηκε πιο επιθετικός (88%-5%), πιο κατανοητός (44%-40%), με καλύτερα επιχειρήματα (48%-38%) και συνολικά πιο πειστικός (49%-44%).

Διαβάστε τι είπαν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι για την Ελλάδα

Στο ερώτημα εάν οι «μονομάχοι» ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι του αναμενόμενου, ο κ. Στάινμπρουκ από το 60% των ερωτηθέντων κρίθηκε ως καλύτερος του αναμενόμενου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Καγκελάριο έφθασε στο 27%. Αντιθέτως, το 17% δήλωσε ότι βρήκε τον κ. Στάινμπρουκ χειρότερο από ό,τι περίμενε, ενώ την κυρία Μέρκελ θεώρησε χειρότερη του αναμενόμενου το 33%. Ο κ. Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους, με ποσοστό 52% έναντι 36% της κυρίας Μέρκελ.

Τα social media μεγάλος νικητής της βραδιάς
Η τηλεμαχία, κατά την διάρκεια της οποίας 15 λεπτά ήταν αφιερωμένα στην Ελλάδα, αν και δεν επιφύλαξε κάποια σημαντική έκπληξη από τους δύο πολιτικούς, σήμανε μία ακόμη «νίκη», των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δημοσιεύθηκαν χιλιάδες μηνύματα, στα οποία πρωταγωνίστησε το. . . κολιέ της Καγκελαρίου στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και η παρουσία του κωμικού Στέφαν Ράαμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τηλεοπτικό δίκτυο ProSiebenSat1 και, κατά γενική ομολογία υπέβαλε τις πιο άμεσες ερωτήσεις, ενώ δεν δίστασε να διακόψει την κα Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να απαντά συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Social media έναντι δημοσιογραφίας

Τα ίδια θέματα αναδείχθηκαν στους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο “κυβερνητική”, ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για «νίκη με μικρή διαφορά» για τον Πέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση «Το αποτέλεσμα: 0-0».

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ εξήρε, στο χθεσινό debate με την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση των προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Έδειξε μεγάλο θάρρος και πολιτική ευθύνη», είπε ο Στάινμπρουκ. «Συνέβαλε κατά πολύ να διεξαχθεί ένας διάλογος ο οποίος έπρεπε να γίνει», πρόσθεσε.

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει άμεσα όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν και κατά πόσον μια κυβέρνηση του SPD θα χορηγούσε στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. «Δεν έχει υποβάλει αίτημα για [να του χορηγηθεί] πολιτικό άσυλο στη Γερμανία».

Γερμανία: «Στο τραπέζι» το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα