Νίκος Δρανδάκης στο Fortune: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έφυγα από την Beat (βίντεο)

Νίκος Δρανδάκης στο Fortune: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έφυγα από την Beat (βίντεο)
Η διαφωνία με την Daimler, τα χαμένα κίνητρα αποδοτικότητας και η εμπλοκή της Uber σε ένα spin out που δεν έγινε ποτέ.

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη για την πορεία του στην Beat και την τελική του απόφαση να φύγει από την εταιρεία δύο χρόνια μετά την εξαγορά της από την Daimler κι ενώ ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική επιχειρηματική κίνηση, προχώρησε μιλώντας αποκλειστικά στα μέλη του Fortune Greece Network ο Νίκος Δρανδάκης.

Ο ιδρυτής της Beat, μιλώντας από το κεντρικό αμφιθέατρο του BCA College στο πλαίσιο των live meetups του Fortune Greece Network, είπε στον αρχισυντάκτη του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο ότι μετά την εξαγορά της η Beat δεν είχε πλέον αυτό που ο ίδιος ονομάζει «επιχειρηματικό πνεύμα». Σημείωσε, δε, ότι μετά από μια εξαγορά μια εταιρεία δεν πρέπει να «τυποποιείται».

Μιλώντας για την τελική του απόφαση να αποχωρήσει τόνισε ότι ενώ δύο χρόνια μετά την εξαγορά της η Beat από τζίρο της τάξης των 100 εκατ. έφτασε τα 700 εκατ., οι νέοι της ιδιοκτήτες αρνήθηκαν το αίτημα του ίδιου και του μάνατζμεντ για να διατηρήσουν εκείνοι ένα ποσοστό συμμετοχής. Κάτι το οποίο, για τον Νίκο Δρανδάκη, αποτελεί ένα πραγματικό κίνητρο αποδοτικότητας μέσω της επιστροφής μέρους της αξίας που δημιουργούν.

«Οι Γερμανοί είχαν τη φιλοσοφία ότι είμαστε πλέον υπάλληλοι, θα παίρνουμε ένα μισθό, άντε και ένα μπόνους. Εμένα δεν με ενδιέφερε να είμαι υπάλληλος», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, μετά από δύο χρόνια έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει ενώ ετοιμαζόταν μάλιστα να κάνει την εταιρεία spin out και να φέρει έναν στρατηγικό επενδυτή. Τότε του ανακοίνωσαν ότι έχουν μια προσφορά από την Uber και θέλουν να μπει στην εταιρεία. «Οπότε εκεί έφυγα αμέσως, αυτό ήταν η αφορμή».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το τίμημα της εξαγοράς της Taxibeat από τη Daimler θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο (σύμφωνα με τις πληροφορίες έφτασε τα 45 εκατ. ευρώ), ο Νίκος Δρανδάκης απάντησε ότι βάσει των συγκυριών εκείνης της περιόδου (2016) ήταν μια απόφαση επιβεβλημένη.

Όπως εξήγησε εκείνη την περίοδο η Uber είχε μεγάλη δυναμική και η Taxibeat δύσκολα θα μπορούσε να αναπτύξει αφήγημα πιο ισχυρό σε εν δυναμει επενδυτές για τη περαιτέρω επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού. Ήταν μια περίοδος που ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν επιπλέον κέφαλαια. Για την ιστορία, λίγους μήνες μετά η Uber πέρασε κρίση με την παραίτηση του τότε CEO της  Τράβις Καλάνικ.