Νίκος Δρανδάκης στο Network: Χωρίς επιχειρηματικό πνεύμα δεν μπορείς να εξελιχθείς

Νίκος Δρανδάκης στο Network: Χωρίς επιχειρηματικό πνεύμα δεν μπορείς να εξελιχθείς
Ο ιδρυτής της Beat αποκαλύπτει στα μέλη του Fortune Greece Network γιατί αποφάσισε να φύγει από την εταιρεία και περιγράφει πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να κάνει το επόμενο μεγάλο του βήμα.

Μια αποκαλυπτική συζήτηση η οποία έβγαλε και μια σημαντική είδηση, περιλάμβανε το live meetup του Fortune Greece Network αποκλειστικά για τα μέλη του. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο BCA College στην Αθήνα, ο ιδρυτής της Beat και νυν επικεφαλής της Flyway, Νίκος Δρανδάκης, περιέγραψε τα στάδια από τα οποία και ο ίδιος πέρασε ως επιχειρηματίας, δίνοντας το δικό του στίγμα για το τι πρέπει να αποφύγουν οι ιδρυτές εταιρειών που θέλουν πραγματικά να πετύχουν.

Ξεκινώντας την κουβέντα με τον editor in chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο, ο Νίκος Δρανδάκης περιέγραψε το επιχειρηματικό μοντέλο της Flyway. Πρόκειται για μια νέα επιχειρηματική ιδέα, η οποία στοχεύει να κάνει πιο προσβάσιμα τα ακίνητα σε περιοχές και πόλεις στις οποίες μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία μπορεί να προχωρήσει σε αγορές. Με βάση το μοντέλο αυτό, η Flyway ξεκινά να αγοράζει ακίνητα στο Λονδίνο, τα οποία χωρίζει σε 12 μετοχές που αντιστοιχούν σε έναν μήνα ανά ιδιοκτήτη. Έπειτα πουλά τις μετοχές σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν 30 ημέρες περιθώριο να μείνουν στο ακίνητο, και η Flyway εισπράττει μηνιαίο κόμιστρο για τη φροντίδα του σπιτιού. Στόχος του Νίκου Δρανδάκη είναι αυτή η ιδέα να μετεξελιχτεί σε μια αγορά η οποία θα διαπραγματεύεται σε δευτερογενές στάδιο αυτά τα μερίδια, για να ενισχύσει την μεταπωλητική τους αξία και να δημιουργήσει περισσότερες εισοδηματικές ευκαιρίες. «Ο στόχος τον οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε με το Flyway είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά αυτό το asset που λέγεται real estate, κυρίως όσον αφορά τα δεύτερα σπίτια, τα εξοχικά σπίτια», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία απευθύνεται στο top 10-15% του πληθυσμού, οι οποίοι έχουν μεν σημαντική οικονομική επιφάνεια, αλλά όχι τόση ώστε να αποκτήσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη. «Έχουμε αγοράσει ήδη δύο σπίτια τώρα και έχουμε και το δικαίωμα να αγοράσουμε και ένα τρίτο στο κέντρο του Λονδίνου. Έχουμε σηκώσει έναν επενδυτικό γύρο ύψους 10 εκατ. από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι δάνειο για να αγοράσουμε αυτά τα ακίνητα και πολύ μικρότερο, γύρω στο 80%-85% είναι equity για τα operations της εταιρείας», είπε.

 

Η Beat και η μεγάλη απόφαση αποχώρησης

Στη συνέχεια ο Νίκος Δρανδάκης μοιράστηκε την άποψή του σχετικά με το μέλλον της Beat, για το οποίο είπε ότι δεν του προκαλεί μεγάλη αισιοδοξία. Όπως υποστήριξε, η εταιρεία έχει χάσει την εταιρική κουλτούρα και το επιχειρηματικό πνεύμα που προσδίδουν οι ιδρυτές της. «Εμείς τα χρόνια που ήμουν στην Beat μετά την εξαγορά και ενώ είχαμε όλο αυτό το interaction με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, την Daimler, περάσαμε πολλές φάσεις. Ήμουν πραγματικά επικεφαλής της εταιρείας ακόμα και τότε, και είχα και την ομάδα μου. Γι’ αυτό και την μεγαλώναμε πάρα πολύ. Παρ’ όλα αυτά ένιωθα ότι αν δεν ήμουν εκεί, αν δεν συνέχιζα να έχω το στίγμα μου μέσα στον οργανισμό μαζί με την ομάδα μου, τα πράγματα θα έπαιρναν μια διαφορετική τροπή».

Στο ερώτημα εάν αυτή η έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος, όπως ο ίδιος είπε, ήταν και ο λόγος που αποχώρησε, ο Νίκος Δρανδάκης αποκάλυψε ότι ήταν ένα βήμα πριν το spin out όμως μια εμπλοκή από την Uber τον έκανε να φύγει. «Η εταιρεία πουλήθηκε στο 100% και δεν πήραμε equity. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα επίσης της κουλτούρας. Ενώ κάναμε αυτή τη συζήτηση με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες, ότι πρέπει να δώσετε ένα κίνητρο στην ομάδα του μάνατζμεντ να έχει ένα equity interest έτσι ώστε να αποκτήσει ένα μέρος της αξίας που η ίδια δημιουργεί. Οι Γερμανοί είχαν μια φιλοσοφία ότι είστε υπάλληλοι. Πλέον θα παίρνετε έναν μισθό, άντε στην καλύτερη περίπτωση κι ένα μπόνους. Αυτό εμένα δεν με ενδιέφερε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπάλληλος. Θέλω να παίρνω ένα μέρος, όπως και εγώ και η ομάδα μου, της αξίας που δημιουργώ. Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν αυτό δεν συνέβη και τελικά αναγκάστηκα να φύγω όταν σε μια φάση στην οποία ενώ ετοίμαζα να κάνω την εταιρεία spin-out, να φέρω έναν στρατηγικό επενδυτή, μου ανακοίνωσαν ότι έχουν μια προσφορά από την Uber και θέλουν να πουλήσουν. Οπότε εκεί έφυγα αμέσως. Αυτό ήταν η αφορμή».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Μιλώντας στη συνέχεια για το πόσο ο ίδιος άλλαξε μετά από όλα αυτά, ο Νίκος Δρανδάκης διαπίστωσε ότι η στροφή του στον παράγοντα άνθρωπο, έπειτα από την έγνοια της τεχνολογικής εξέλιξης του προϊόντος της Beat, ήταν εκείνο που τον έκανε πραγματικά να κατανοήσει ότι έφερε ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία για την εταιρεία. «Νομίζω ότι η ομάδα είναι πάρα πολύ σπουδαία υπόθεση από τις πρώτες μέρες. Αλλά όχι με την έννοια ότι πρέπει να προσέχεις [υπερβολικά] τους ανθρώπους σου. Kυρίως με την έννοια τού να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, και να μη διστάζεις να χωρίσεις τον δρόμο σου με όσους δείχνουν τα πρώτα σημαντικά δείγματα ότι δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Flyway τόνισε ότι το εύκολο χρήμα που ήρθε στα προηγούμενα χρόνια για πολλές startups σε Ελλάδα και εξωτερικό, λειτούργησε αποτρεπτικά από το να στελεχωθούν σωστά και να μην θεωρούν νομοτελειακή την ανάδειξη των πρώτων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, εξαιτίας και μόνο της αρχαιότητά τους. «Αυτό που βλέπω εκ των υστέρων είναι ότι έχουμε δημιουργήσει γενιές από επαγγελματίες και στελέχη στις δικές μας εταιρείες, στις πιο high-tech startups, που είναι ανεκπαίδευτοι στην πράξη. Γιατί στην ανάγκη μας να μεγαλώσουμε την επιχείρησή μας, να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, να δείξουμε τα μεγάλα κέρδη, δεν δώσαμε βάρος στο να δημιουργήσουμε εργαζόμενους και στελέχη τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σωστά, έχουν καθοδηγηθεί σωστά, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πάρουν τη θέση».

Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, παρότι οι συνθήκες στην οικονομία θυμίζουν για ακόμη μια φορά μια «τέλεια καταιγίδα», ο ίδιος θεωρεί ότι είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση. «Συνήθως όταν ξεκινάς σε συνθήκες περιορισμού, έχεις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να δημιουργήσεις, να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου να δημιουργήσει ιδέες και να χτίσεις μια εταιρεία με θεμέλια. Είναι καλή αυτή η περίοδος να ξεκινήσει κάποιος παρ’ όλες τις δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα highlights από την παρουσία του Νίκου Δρανδάκη στο Fortune Greece Network:

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στην πλατφόρμα για το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ