Fortune Greece Network: Η επανεκπαίδευση είναι ζήτημα θέλησης, όρεξης και συνεργασίας

Fortune Greece Network: Η επανεκπαίδευση είναι ζήτημα θέλησης, όρεξης και συνεργασίας
Στο live meetup του Fortune Greece Network τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα εξέλιξης των Ελλήνων εργαζόμενων και οι δύσκολες συγκρίσεις με τον διεθνή ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.

Για το μείζον ζήτημα της επανεκπαίδευσης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων στο πλαίσιο που προσφέρει σήμερα η ελληνική επιχειρηματική σκηνή, μίλησαν στο live meetup αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network στο BCA College ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO Kariera.gr, ο Χάρης Δασκαλάκης, Ιδιοκτήτης/ Εκτελεστικός Διευθυντής BCA College και ο Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής ΕΕΝΕ.

Στη συζήτηση που συντόνισε η Μαρία Ακριβού, Senior Editor του Fortune Greece, τέθηκε αρχικά το ερώτημα εάν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να οδηγήσουν τη χώρα στο αναμενόμενο upscale σε όλες τις επιχειρηματικές και οικονομικές βαθμίδες.

Ο Παύλος Ευθυμίου στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι παρατηρείται μια αλλαγή δυναμικής και μια τάση να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, με αστάθμητους παράγοντες όπως η πανδημία να λειτουργούν ως επιταχυντές αυτής της διαδικασίας. «Από εκεί που συζητούσαμε για το brain drain», σημείωσε, «πλέον μιλάμε για τις δεξιότητες εκείνες που χρειαζόμαστε για ανάπτυξη».

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πόσο πρόθυμοι είναι αρκετοί κυρίως σε πιο νεαρή ηλικία, να απαγκιστρωθούν από την πολλαπλή πληροφορία που λαμβάνουν καθημερινά από τα ψηφιακά κανάλια, ούτως ώστε να δείξουν την απαραίτητη συγκέντρωση και να εκμεταλλευτούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν ακόμη και δωρεάν διαθέσιμα στον ψηφιακό ή τον φυσικό κόσμο. Ειδικά με την εκτόξευση της εξ αποστάσεως εργασίας, υπογράμμισε, η σύγκριση των ικανοτήτων δεν αφορά μόνο στο πώς ήταν οι Έλληνες πριν από μερικά χρόνια, αλλά σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα σε σύγκριση με τον διεθνή ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας. «Σε αυτό δυστυχώς οι υπόλοιποι πηγαίνουν πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Χάρης Δασκαλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον παράγοντα κριτικής σκέψης και στο πώς μέσα από το BCA College οι μεταπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν και εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς να λαμβάνουν μόνο θεωρία.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Παύλος Ευθυμίου αναγνώρισε μεν την άποψη πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τομείς που απαιτούν τεχνικές γνώσεις, όμως έφερε ως παράδειγμα ότι ακόμη και στον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος ή στα logistics, ο εργαζόμενος θα είναι συνδεδεμένος με τα μηχανήματα, θα χρησιμοποιεί cloud πλατφόρμες μέσα από tablets που ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγική διαδικασία, ακόμη και «θα χειρίζεται το drone που θα ψεκάζει μια καλλιέργεια». Επομένως, όπως είπε, επιχειρήσεις και κράτος πρέπει να επενδύσουν από κοινού με απώτερο στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Δείτε τα highlights της συζήτησης στο Fortune Greece Network:

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων

Κάνοντας αναφορά στο πόσο ευεργετικές μπορούν να γίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και για την οικονομία και για τους εργαζόμενους, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη τέτοιων επιχειρηματικών μοντέλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι λιγότερες από 150 οι επιχειρήσεις της χώρας που απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους. «Βασική μου θέση είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς, και για να γίνει αυτό χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πληρώνουν περισσότερο», είπε, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην φοβούνται να εργαστούν για μεγάλες εταιρείες και να «βάλουν πλάτη, αλλά ενώ πληρώνονται με καλούς μισθούς».

Ο Χάρης Δασκαλάκης έφερε ως παράδειγμα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του BCA College τα οποία συνδέονται άμεσα με τις επιχειρήσεις. Είπε, μάλιστα, ότι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα Supplies & Chain Management υποστηρίζεται από 27 μεγάλες εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα σπουδών μέσω ομιλιών από C level executives αλλά και θερινών προγραμμάτων απασχόλησης των σπουδαστών. «Συμμετέχουν ενεργά σε ένα μεταπτυχιακό. Υπάρχει, λοιπόν, δίψα αλλά πρέπει όλοι μας να αφιερώσουμε χρόνο για να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας στις νέες γενιές», κατέληξε.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στην πλατφόρμα για το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ