Νίκος Βέττας: «Αδύνατον να υπάρξει μια καλή συμφωνία αυτή τη στιγμή»

Νίκος Βέττας: «Αδύνατον να υπάρξει μια καλή συμφωνία αυτή τη στιγμή»
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας μιλάει στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ "Η συμβολή της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία" στον Πειραιά, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται πια μια δεκαετία πίσω και πως μόνο με επενδύσεις θα μπορέσει να έρθει η ανάκαμψη.

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί στην παρούσα φάση μια καλή συμφωνία με τους δανειστές διατύπωσε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το βήμα του συνεδρίου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών της KPMG, καθώς, όπως είπε, αυτό απαιτεί εκατέρωθεν εμπιστοσύνη και κατανόηση, χαρακτηριστικά που εκλείπουν και από τις δυο πλευρές. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αναπτυξιακή προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και τα έκτακτα επενδυτικά κονδύλια από τις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ενέτεινε η έλλειψη σαφήνειας και ειλικρίνειας όσων χειρίζονται τις οικονομικές αποφάσεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες τα τελευταία έτη, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Βέττας παρουσίασε δείκτες της οικονομίας μέσα από τους οποίους φαίνεται ότι σε πραγματικούς όρους η χώρα είναι μια 10ετία πίσω και υποστήριξε ότι η ανάκαμψη σε βάθος χρόνου είναι πιθανή αλλά υπό όρους. Βασικότερο όχημα πρέπει να αποτελέσουν οι επενδύσεις οι οποίες από το 24% μέσο όρο που είχαν τα έτη 2005-2008 έφτασαν οριακά πάνω από το 11% την περσινή χρονιά. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ επενδύσεων ανά έτος για την επόμενη πενταετία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Ο κ. Βέττας τάχθηκε κατά του επιπλέον δανεισμού για την απλή τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης δηλώνοντας χαρακτηριστικά πώς «ακόμη και να μας έδιναν χρήματα για αυτό το σκοπό θα έπρεπε να μην τα πάρουμε».

Αναφερόμενος σε επιμέρους δείκτες της οικονομίας, ο κ. Βέττας μίλησε και για το ασφαλιστικό και τόνισε κατηγορηματικά πως εάν δεν υπάρξει λύση σε αυτό το κομμάτι δεν θα μπορέσει να υπάρξει και λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του καθηγητή Οικονομικών του London Business School, Andrew Scott, κατέλαβε το θέμα της ελληνικής κρίσης. Υποστήριξε με σαφήνεια ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αειφόρος και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως μόνη λύση παρουσίασε τη μαζική χρεοκοπία στη χώρα, καθώς όπως είπε δεν είναι εφικτό να υπάρξει ανάπτυξη με συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας. Παραλλήλισε μάλιστα τη σχέση της Ελλάδας με το ευρώ ως ένα κακό γάμο στον οποίο είτε αποφασίζεις να χωρίσεις και να είσαι στεναχωρημένος για δυο χρόνια είτε αποφασίζεις να μείνεις καταδικάζοντας τον εαυτό σου για πάντα στη δυστυχία. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο καθηγητής Scott είπε ότι το εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50-60% και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τραπεζών δεν θα έχει ουσιαστικό πρόβλημα, απλώς κάποιες χώρες θα είναι περισσότερο ευάλωτες. Δήλωσε επίσης εμφατικά ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό καθώς τα θέματα αυτά οικονομικά θα μπορούσαν να λυθούν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε επίσης σε φορολογικό πάνελ το θέμα της επίπτωσης που έχει στην επιχειρηματικότητα το άρθρο 21 του Ν. 4321/2015, το οποίο συντόνισε η κ. Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής του Φορολογικού τμήματος της KPMG. Οι ομιλητές (κ.κ. Χάρης Γκορίτσας, Περιφερειακός Οικονομικός Διευθυντής, Diageo Hellas, Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Ιωάννης Κουλούρης, Οικονομικός Διευθυντής, Pfizer Hellas, Μανώλης Πατρελάκης, Οικονομικός Διευθυντής, ΜΕΛ Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου) συμφώνησαν ότι παρά τις βελτιώσεις της υπουργικής απόφασης εξακολουθούν να υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, γεγονός που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ