ΝΥΤ: «Οι Έλληνες προτίμησαν το φακελάκι από την ηθική»

ΝΥΤ: «Οι Έλληνες προτίμησαν το φακελάκι από την ηθική»

Για τους Έλληνες είναι βλακεία να ακολουθούν τους κανόνες σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα .

Συνεχίζει τις αναφορές της στην Ελλάδα η εφημερίδα New York Times, η οποία με νέο της άρθρο αναφέρεται στο ζήτημα «ηθικής του ευρώ», θέτοντας στο επίκεντρο την Ελλάδα και την οικονομική της κατάσταση. Παράλληλα η εφημερίδα συγκρίνει την χώρα μας με την Γερμανία: «Τα οικονομικά στη Γερμανία είναι ένας κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας. Η ανάπτυξη είναι η ανταμοιβή για την καλή της συμπεριφορά. Τέτοια αρετή περιλαμβάνει την λιτότητα και την αποφυγή του χρέους. Είναι αυτονόητο ότι, με βάση αυτή την άποψη, η προώθηση της ανάπτυξης με αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι η κορυφή της ανηθικότητας», γράφουν οι New York Times.

Σε αντίθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι ένας κλάδος της “προσωπικής εφευρετικότητας”. Οι λέξεις όπως «διαφθορά» και «ευνοιοκρατία» έχουν συνδεθεί με την ελληνική προσέγγιση, καθώς για τους Έλληνες το να ακολουθήσουν τους κανόνες ήταν μια μορφή βλακείας. Αν οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι, ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός της “προσωπικής ακεραιότητας”; Οι Έλληνες σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλύτερο να εμπιστευτούν το ΄΄fakelaki΄΄ (φακελάκι) και το ΄΄rousfeti΄΄ (ρουσφέτι – μια πολιτική υπέρ των ψήφων) από το να συνδέσουν την ηθική με την υλική πρόοδο», συνεχίζουν.

Συνάντηση με το επιτελείο της εφημερίδας θα έχει ο Σαμαράς στις ΗΠΑ

«Η κρίση του ευρώ έχει επαναφέρει στο μνήμη πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και μια υπενθύμιση του παλιού αποφθέγματος: “Παντρέψου με βιασύνη και θα μετανιώνεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου”. Αλλά στον πυρήνα της βρίσκεται μια κρίση των δύο ηθικών, εκείνη του Βορρά και εκείνη του Νότου», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα ηθικής της. Οι Έλληνες μπορούν να μάθουν κάτι από την οικονομία ως ηθική φιλοσοφία. Οι Γερμανοί μπορούν να μάθουν ότι η λιτότητα ως οικονομικό εργαλείο έχει και τα όριά της και ότι η χρήση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν είναι αμαρτία. Το ευρώ επίσης αποτελεί ένα μάθημα ηθικής», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.