O Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ για το «τετ-α-τετ» με Ομπάμα

O Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ για το «τετ-α-τετ» με Ομπάμα

Τα ενεργειακά, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, τα "εθνικά" και η οικονομία στην ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις ΗΠΑ από σήμερα, καθώς την Πέμπτη το βράδυ (στις 10μμ ώρα Ελλάδας) αναμένεται το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Νωρίτερα θα υπάρξει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Σταύρος Βασιλόπουλος, ο διευθυντής διεθνών σχέσεων Σταύρος Παπασταύρος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης. Από υπουργούς παρών είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος και θα παρευρεθεί στις συναντήσεις που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους μεγάλων funds με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Γίνονται αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα;

Η ατζέντα της συνάντησης
Τα ενεργειακά θα αποτελέσουν το κύριο κομμάτι της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία της συμφωνίας για τον αγωγό TAP, ενώ θα παρουσιάσει στοιχεία από έρευνες για υδρογονάνθρακες που έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, και για τα οποία οι Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον.

Παράλληλα στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας την ώρα που μαίνεται η σύγκρουση Βερολίνου και ΔΝΤ για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την στήριξη της Ουάσιγκτον, ως αντίβαρο στη συνταγή λιτότητας της Γερμανίας, στην κατεύθυνση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

«Χαστούκια», ψευδαισθήσεις και κερδοσκόποι για το ελληνικό χρέος 

Ακόμη τα «εθνικά» ζητήματα, όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσουν την συνάντηση με τον Τζον Κέρι, η οποία κλείστηκε την τελευταία στιγμή.

Μπαράζ  Συναντήσεων

Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς θα δει τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει επίσης κλειστές συναντήσεις με τα εκδοτικά επιτελεία των σημαντικών αμερικανικών εφημερίδων «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπως και με διαμορφωτές πολιτικής, καθώς και εκπροσώπους εταιριών και επενδυτικών οργανισμών για να παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα και να απευθύνει προσκλήσεις για επενδύσεις.

Τέλος συμβολικά θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επισκεπτόμενος το «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero), όπου ανοικοδομείται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.