ΝΥΤ: «Κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα»

ΝΥΤ: «Κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα»

Τι «ψαρεύουν» οι επενδυτές στην ελληνική αγορά σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα κάνουν σήμερα οι New York Times (NYT) σχετικά με την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί υποστήριζαν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν ελκυστική αρχικά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα «κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει». Σε δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «η Ελλάδα ήταν το παιδί για το μαστίγωμα για το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Αλλά τους τελευταίους μήνες η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές “ψαρεύουν” κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία».

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, έχει διπλά οφέλη, καθώς «οι δανειστές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να “καθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων – τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών – και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες». «Και οι δύο θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία, όσο ισχύει»» σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται στην άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες και γίνεται λόγος για τους επενδυτές και τις προοπτικές, που βλέπουν στην Ελλάδα. Συγκεκραμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται : «Οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι κοντά στον να “στρίψει τη γωνία” μετά από χρόνια ύφεσης. Υπάρχουν, επίσης, λίγες ευκαιρίες για υψηλές επιστροφές στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι έχει ανθίσει ο “έρωτας” των συγχωνευόμενων αγορών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καθαρίσει τις τράπεζες της και να της ιδιωτικοποιήσει».

Τέλος, αφού γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας «κακών τραπεζών», όπου θα απορροφηθούν τα «τοξικά δάνεια», οι New York Times σημειώνουν πως «η Ελλάδα γνωρίζει πολλά για τους βίαιους κύκλους. Η Αθήνα και οι δανειστές της πρέπει να επικεντρωθούν στη θετική πρόθεση των αγορών, όσο διαρκεί και να δώσει μια θετική στροφή σε αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη».

Τράπεζες:  Τα τρία «καυτά» μέτωπα προς την ανάκαμψη