Εθνική και Πειραιώς ετοιμάζουν «bad banks» για κόκκινα δάνεια

Εθνική και Πειραιώς ετοιμάζουν «bad banks» για κόκκινα δάνεια

Τι αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών.

Ξεχωριστές «bad banks» σχεδιάζουν Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς για τα προβληματικά τους δάνεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο και επικαλείται στελέχη των δύο τραπεζών. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα απλήρωτα δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες, με την οικονομία της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 25% στη διάρκεια έξι διαδοχικών ετών ύφεσης. Οι τράπεζες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τις ζημιές των 27 δισ. ευρώ που γνώρισαν λόγω της πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημιουργήσει «bad banks» προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των απλήρωτων δανείων – συχνά πουλώντας τα σε funds που ειδικεύονται σε προβληματικές επενδύσεις – δείχνοντας έτσι ότι το υπόλοιπο των δραστηριοτήτων τους είναι υγιές.

Διαβάστε σχετικά: Τα Funds «χτυπούν την πόρτα» των δανειοληπτών

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 24,4% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της, εξετάζει να δημιουργήσει μια bad bank «μέσα στους επόμενους δύο μήνες» και είναι στη διαδικασία της πρόσληψης των συμβούλων που θα βοηθήσουν στο έργο.

Ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταφερθούν δεν έχει ακόμη οριστεί. «Βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού», δήλωσε προσθέτοντας ότι η bad bank θα πρέπει να είναι λειτουργικά ξεχωριστή μέχρι το τέλος του 2013. Η Εθνική Τράπεζα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει τη δομή της bad bank για να «ξεφορτώσει» ένα μέρος της έκθεσης σε επισφαλή δάνεια, βρίσκοντας έναν επενδυτή για να αναλάβει μειοψηφικό μερίδιο σε μια θυγατρική που θα κρατήσει κάποια από τα δάνεια.

Από την πλευρά του ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και deputy CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι η τράπεζά του, όπου οι απομειώσεις διαμορφώνονται στο 33%, εξετάζει τρόπους να διαχωρίσει τα επισφαλή δάνεια από τα υγιή και ήλπιζε να έχει το νέο οργανισμό σε ισχύ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια» για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει νόημα να χωριστεί η τράπεζα τώρα καθώς «η κατάσταση σταθεροποιείται, είμαστε κοντά στο τέλος του asset cycle», μια αναφορά στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχίζει και υποχωρεί, καθώς η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Eθνική: Αποχωρεί από τα Βαλκάνια, κρατάει τη Finansbank