Νόμιμη και… ηθική η πρόσληψη Μπαρόζο από την Goldman Sachs

Νόμιμη και… ηθική η πρόσληψη Μπαρόζο από την Goldman Sachs
epa05416470 (FILE) A file picture dated 21 October 2014 shows then European Commission President Jose Manuel Barroso delivers his last speech as President at the European Parliament in Strasbourg, France. According to reports from 09 July 2016, Barroso was hired by US bank Goldman Sachs as advisor and non-executive chairman of its international business. EPA/PATRICK SEEGER

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη για το επαγγελματικό μέλλον του πρώην προέδρου της.

Η ad hoc επιτροπή ηθικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνήλθε μετά το κύμα της δημόσιας κατακραυγής που προκάλεσε η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs συμπεραίνει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι δεν παραβιάσθηκε ο κώδικας δεοντολογίας.

«Με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον κ. Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Γιούνκερ και σύμφωνα με το Κώδικα Δεοντολογίας για τους επιτρόπους, δεν υπάρχουν αρκετά τεκμήρια για να στοιχειοθετηθεί παραβίαση της υποχρέωσης για ακεραιότητα και διακριτικότητα», συμπεραίνει η επιτροπή. Η άποψη της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική.

Η επιτροπή συνεκλήθη τον Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο κ. Μπαρόζο όφειλε να γνωρίζει και να είναι πληροφορημένος σχετικά με το ότι, ενεργώντας έτσι, θα προκαλούσε επικρίσεις και θα κινδύνευε να βλάψει το κύρος της Επιτροπής και της Ένωσης εν γένει», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής.

«Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της επιτροπής να κρίνει εάν ο Κώδικας (Δεοντολογίας) είναι επαρκώς αυστηρός», διευκρινίζεται επίσης στη έκθεση.

Το κύμα επικρίσεων που προκάλεσε ο διορισμός «αποτελεί βέβαια συναφή, αλλά όχι και ικανή αφ΄εαυτής, ένδειξη» για να οδηγηθούμε το συμπέρασμα ότι οι έχουν παραβιασθεί οι κανόνες ηθικής, αναφέρεται στην έκθεση, που σημειώνει ότι η Goldman Sachs ενεργεί εντός του πλαισίου του νόμου.

Οι νέες αρμοδιότητες του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχουν «με βεβαιότητα» σχέση με την προηγούμενη θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχεται η επιτροπή ηθικής, τόσο μάλλον που ο Μπαρόζο χρειάσθηκε να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι κανόνες επιβάλλουν μία ενδιάμεση περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών στους πρώην ευρωπαίους επιτρόπους, κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλουν να ζητήσουν άδεια του προηγούμενου εργοδότη για να προσληφθούν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η περίοδος έχει τηρηθεί, σημειώνει η επιτροπή ηθικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τώρα θα εξετάσει τα συμπεράσματα της επιτροπής ηθικής.

Για λόγους διαφάνειας και όπως έχουμε υποσχεθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αυτήν την έκθεση στην ιστοσελίδα της. Τώρα θα την εξετάσουμε διεξοδικά πριν λάβουμε κάποια απόφαση για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.