Νόμος του κράτους το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Νόμος του κράτους το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε όχι στο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ψήφισε παρών στο άρθρο 1. 

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές. Όσον αφορά το άρθρο 1 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,  «ναι» ψήφισαν 152 βουλευτές, 135 «όχι» και παρών ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος διαγράφτηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής.  Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το προεδρείο, έγραψε εκείνη την ώρα την δήλωση διαγραφής του βουλευτή, την παρέδωσε στον γενικό διευθυντή της Βουλής, ο οποίος την παρέδωσε με την σειρά του στον Ιω. Τραγάκη για να την αναγνώσει στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «ναι» ψήφισαν 151 βουλευτές, «όχι» 136 βουλευτές και παρών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σαμαράς: Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα του αύριο
«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία . Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Νικήτας Κακλαμάνης: Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς
«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας». δήλωσε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τη διαγραφή από την ΝΔ επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.

«Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας πως «το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». «Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» καταλήγει η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πριν την ψηφοφορία ότι το παστεριωμένο γάλα θα έχει ημερομηνία λήξης στις 7 ημέρες απ’ την ημερομηνία παρασκευής του.

Άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο κος Χατζηδάκης, αφορούν την αναλυτική διατύπωση του ορισμού των «λογοτεχνικών βιβλίων» που διατηρούν την ενιαία τιμή βιβλίου, την μείωση σε τρεις (και όχι “τουλάχιστον τρεις”) των τουριστικών περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κυριακάτικη εργασία για 52 Κυριακές το χρόνο, την κατάργηση του ερωτηματολογίου που όφειλε να καταθέσει ο διακινητής τσιμέντου προκειμένου να μην το αποθηκεύσει σε κέντρο διανομής (αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση), την κατάργηση της ηλεκτρονικής καταχώρησης απορρυπαντικών, την άρση του περιορισμού των εταιρΕιών να μην αυξάνουν την τιμή πώλησης των προϊόντων τους ενόψει του επικείμενου κώδικα δεοντολογίας που θα ρυθμίζει τα θέματα προστασίας του καταναλωτή κ.ά..

Διαβάστε περισσότερα: 

Σαμαράς: «Δεν πέρασε η υπονόμευση της χώρας και του Κοινοβουλίου»

Στουρνάρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει η δόση στο Eurogroup»