Non paper του Σόιμπλε βάζει «φωτιά» στο Eurogroup

Non paper του Σόιμπλε βάζει «φωτιά» στο Eurogroup

Η Γερμανία εκφράζει ενστάσεις για κοινό εγγυητικό ταμείο για προστασία των καταθέσεων προτού επέλθει μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές χρέους.

Ένα non paper του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, αναμένεται να βάλει «φωτιά» στο σημερινό Ecofin αλλά και στο Eurogroup του Σαββάτου.  Και αυτό γιατί η Γερμανία εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και κόκκινες γραμμές στην προσπάθεια Γιούνκερ να ανακατευθύνει τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Μόλις πριν δύο μέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στο κατάμεστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι προτίθεται να σφυρηλατήσει το σύστημα τα ευρωζώνης για να εξασφαλίσει τις τραπεζικές καταθέσεις. Η πρόθεση του ήταν να στείλει ένα την Παρασκευή αποκαλύπτοντας ένα non paper του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που βάζει φωτιά στο σημερινό ECOFIN.

Το σχέδιο του προέδρου της ΕΕ, με το οποίο θέλει να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα για την ενίσχυση των θεμελίων του ενιαίου νομίσματος, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ελήφθη περισσότερο ως κήρυξη πολέμου από την Γερμανία παρά ως καλλιέργεια ελπίδας αναφέρει ο Τζιμ Μπρουνσντεν που υπογράφει το δημοσίευμα. Ακόμα υπογράμμισε ότι η αντεπίθεση της Γερμανίας ξεκίνησε και θα εκδηλωθεί στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Τι προτείνει η Γερμανία για χρέος και καταθέσεις
Σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών ενόψει των συνεδριάσεων του ECOFIN και του Eurogoup, το Βερολίνο προτείνει τη δημιουργία μιας «διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους», μέσω της οποίας το βάρος θα κατευθύνεται στους ομολογιούχους.

Η γερμανική πρόταση θα υποχρεώνει τους κατόχους χρέους να δεχτούν αυτόματη επιμήκυνση των τίτλων που κατέχουν όποτε το κράτος-μέλος ζητά τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για ιδέα την οποία είχε αναφέρει για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Το γερμανικό έγγραφο φέρεται επίσης να προτείνει την τροποποίηση των όρων που διέπουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ώστε να είναι πιο εύκολο οι επενδυτές να υποχρεωθούν να δεχτούν αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν.

Πέρα από το ζήτημα του χρέους, στον απόηχο των επίπονων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία πρότειναν μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, με αιχμή τη σύσταση ενός κοινού ταμείου για την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων.

Στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο επιμένει πως το βάρος για την προστασία των καταθέσεων μιας προβληματικής τράπεζας δεν θα πρέπει να πέφτει σε ένα κοινό εγγυητικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, αλλά στους μετόχους.

«Το να αρχίσουμε τώρα μια συζήτηση για περαιτέρω αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών ρίσκων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης […] είναι απαράδεκτο», αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο, σε μια ξεκάθαρη απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δήλωσε αποφασισμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι FT, στις συνεδριάσεις του ECOFIN και του Eurogroup την Παρασκευή και το Σάββατο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει ότι είναι λάθος να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μοίρασμα της ευθύνης προτού επέλθει μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές χρέους.

Η Ελλάδα δεν θα είναι πρωταγωνιστής ύστερα από μήνες
Όσον αφορά την Ελλάδα, μετά από πολλές συνεδριάσεις αναμένεται να μην είναι το κεντρικό θέμα στο Eurogroup.

Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, «δεν μπορεί να υπάρξει εις βάθος συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους». Πάντως, οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την El Mundo, αναμένουν από τον κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει την ατζέντα των νομοθετικών εφαρμογών, μεταξύ άλλων, που σκοπεύει να προωθήσει η Αθήνα.

Οι εκλογές, φυσικά, και θα αποτελέσουν κομμάτι της συζήτησης, έστω και παρασκηνιακά, με το Eurogroup να μην ανησυχεί, καθώς θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης Βουλής (περίπου το 80%) θα αποτελείται από κόμματα που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Αυτό που γεννάει προβληματισμούς είναι αν θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση, σε περίπτωση βέβαια, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.