Norman Atlantic: Πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της τραγωδίας – Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη

Norman Atlantic: Πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της τραγωδίας – Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη

Την επομένη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τις νεκροψίες στα εννέα θύματα της τραγωδίας.

Όλο και πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της τραγωδίας του Norman Atlantic φτάνουν οι Ιταλοί ερευνητές.

Σήμερα μέλη του ειδικού κλιμακίου, στο οποίο συμμετέχουν και δυο Έλληνες εμπειρογνώμονες, κατάφεραν να διασχίσουν το κατάστρωμα 5 και να φτάσουν, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, στο κατάστρωμα 3, όπου και παρέμειναν επί είκοσι λεπτά -εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και πυκνών καπνών- για να ερευνήσουν το λεγόμενο control room του μηχανοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί βρήκαν και ανέσυραν χρήσιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών, αλλά και στοιχεία για το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου, το οποίο ελέγχεται και αυτό από το control room των μηχανών, και κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα μέχρι τώρα αν λειτούργησε και με ποιο τρόπο, τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά.

1/3

Πάντως ούτε σήμερα κατάφεραν να εντοπίσουν ίχνη των αγνοουμένων, σε κανένα από τους χώρους που ερεύνησαν, ενώ το παράδοξο είναι ότι βρήκαν 3 οχήματα στο κατάστρωμα 5 του πλοίου, που έχουν μείνει ανέπαφα και δεν τα άγγιξαν οι φλόγες.

Επίσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αξιωματικών του λιμενικού και της ακτοφυλακής, τεχνικούς και του Ιταλού νηογνώμονα, στην οποία αποφασίστηκε το πλοίο να παραμείνει οριστικά στο Μπρίντιζι. Όπως είπε ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε «οι ειδικοί ταχτήκαν κατά της ρυμούλκησης του πλοίου στο Μπάρι» και το πολύ αύριο να μετακινηθεί σε κάποια άλλη ζώνη του λιμανιού για λόγους ασφαλείας.

Τέλος την επομένη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τις νεκροψίες στα εννέα θύματα της τραγωδίας, ώστε οι αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν σχετικά όσους αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Τότε αναμένουμε και τις ανακοινώσεις για τα μαύρα κουτιά του πλοίου, που εξετάζονται ήδη στα εργαστήρια μαζί με υλικό από τις κάμερες του οχηματαγωγού, πάντα με την ελπίδα να ρίξουν περισσότερο φως στα αιτία της τραγωδίας στην Αδριατική.

O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com