Noval Property: Ανοίγει βιβλίο για πράσινο ομόλογο και προωθεί επενδύσεις

Noval Property: Ανοίγει βιβλίο για πράσινο ομόλογο και προωθεί επενδύσεις
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Έκδοση 7ετούς διάρκειας ύψους έως 120 εκατ. ευρώ – Επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου, απόκτηση νέων ακινήτων και ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου αποτελούν βασικούς στόχους στρατηγικής για τη Noval Property ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Βιοχάλκο, που ανοίγει σήμερα βιβλίο προσφορών για πράσινο ομόλογο 120 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 316 εκατ. ευρώ της εταιρείας που διαθέτει χαρτοφυλάκιο με εύλογη αξία στο σύνολο των επενδυτικών ακινήτων της 389,7 εκατ. ευρώ στις 30.6.2021. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο παρουσίασης που διοργάνωσε ενόψει της ομολογιακής έκδοσης, η εταιρεία, με μόλις δύο έτη παρουσίας στην αγορά είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στη χώρα. Στοχεύει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2022 και προωθεί επενδύσεις όπως η αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (επιφάνειας περίπου 73.000 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019. Επίσης, στις εμβληματικές επενδύσεις της εντάσσεται η ανάπτυξη συγκροτήματος γραφείων σε ακίνητο επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι μέσω της εταιρείας The Grid Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν με ίσο μερίδιο η Noval Property και η Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δραστηριότητα στο χώρο των εμπορικών κέντρων, με ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου – με κλειστούς και ανοιχτούς χώρους – με ενδεικτική την περίπτωση του River West, που επεκτάθηκε με το River West Open ενώ στην ίδια εκμίσθωση περιλαμβάνεται και το ΙΚΕΑ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει υιοθετήσει κριτήρια ESG και με βάση αυτά πάνω από 20% του χαρτοφυλακίου της είναι πράσινο.

Το πράσινο ομόλογο

Σχετικά με τους όρους της έκδοσης του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο, σημειώνεται ότι το ομόλογο είναι συνολικού ποσού έως 120 εκατ. ευρώ διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενο σε έως 120.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες. Θα διατεθούν προς κάλυψη στο σύνολο του επενδυτικού κοινού μέσω δημόσιας προσφοράς που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί 2 Δεκεμβρίου. Οι ομολογίες που θα εκδοθούν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ, με τιμή διάθεσης 1.000 ευρώ ανά ομολογία, ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ και εύρος απόδοσης 2,60% – 2,95%.

Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι κυρίως η χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και η αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με τέτοιες επενδύσεις.