Novartis Hellas – Διαφορετικότητα και συμπερίληψη: τα συστατικά της επιτυχίας και της προόδου

Novartis Hellas – Διαφορετικότητα και συμπερίληψη: τα συστατικά της επιτυχίας και της προόδου
Ενισχύοντας την πολυφωνία, η Novartis Hellas ενισχύει την καινοτομία, την παραγωγικότητα και εν τέλει τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία.

Από την Φωτεινή Μπαμπανάρα, Country Head of Communications and Patient Engagement της Novartis Hellas

Στη Novartisονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες για τους ανθρώπους μας. Γι’αυτό ενισχύουμε την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη σε όλες τις εκφάνσεις της εργασιακής εμπειρίας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να απελευθερώνουν την δύναμη και την δημιουργικότητά τους.

Η πανδημία επέφερε ποικίλες αλλαγές σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Οι οργανισμοί κλήθηκαν άμεσα να λάβουν σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τόσο την επιχειρηματική τους συνέχεια όσο και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού τους. Καθώς, λοιπόν, η νέα εργασιακή πραγματικότητα έχει μεταβάλει σχεδόν κάθε πτυχή του επιχειρείν, είναι λογικό επακόλουθο τα θέματα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης να μας απασχολούν περισσότερο. Η εργασιακή ισότητα τέθηκε ως προτεραιότητα, φέρνοντας στην επιφάνεια και την αναγκαιότητα της γυναικείας ενδυνάμωσης για μια πιο συμπεριληπτική και αποτελεσματική ηγεσία.

Η Novartis, ως ηγέτης σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης, στέκεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων και τους στηρίζει. Ενισχύοντας την πολυφωνία, ενισχύεται η καινοτομία, η παραγωγικότητα και εν τέλει η μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία.

Η πρόοδoς της Novartis ως προς τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα έχει αναγνωριστεί από τον δείκτη Refinitiv 2020, ο οποίος αξιολογεί κατά πόσο οι κορυφαίες εταιρείες προάγουν τις αρχές αυτές προσμετρώντας τη φυλετική και πολιτισμική διαφορετικότητα στη διοίκηση και τα διοικητικά συμβούλια, τους στόχους που θέτουν και τις ενέργειες που κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2018 η Novartis δεσμεύτηκε στον Διεθνή Συνασπισμό Ίσων Αμοιβών (EPIC) με στόχο τη μισθολογική ισότητα, την εξάλειψη των προκαταλήψεων από το σύστημα αξιολόγησης υποψηφίων, τη διαφάνεια στις αμοιβές μεταξύ των εργαζομένων και την επίτευξη ισορροπίας της διοικητικές θέσεις έως το 2023. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg 2022 Gender-Equality Index (GEI), γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση των πρωτοβουλιών μας για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο περιβάλλον εργασίας.

Η Novartis Hellas ανήκει στο 6,3% των εταιρειών στην Ελλάδα οι οποίες διοικούνται από γυναίκες CEO, καθώς στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μια γυναίκα, η Susanne Kohout. Επιπροσθέτως, η εταιρεία έχει εμπιστευθεί το 60% των θέσεων αυξημένης ευθύνης σε γυναίκες, ενώ από το σύνολο των εργαζομένων της, το 59% είναι γυναίκες. Επίσης, στο πλαίσιο της προσέγγισης ESG που ακολουθούμε ως εταιρεία, έχουμε δεσμευθεί για μισθολογική ισότητα έως το 2030, συνεχή εκπαίδευση σε θέματα σεβασμού στην διαφορετικότητα και συμπερίληψη, επιμόρφωση άνω των 100 ωρών ανά εργαζόμενο και συγκεκριμένους δείκτες ικανοποίησης των ανθρώπων μας βάσει ετήσιας έρευνας.

Στο πλαίσιο εξάλειψης προκαταλήψεων και προαγωγής της ισότητας, η εταιρεία έχει εισαγάγει μια νέα πολιτική για τις γονικές άδειες. Από τον Ιανουάριο του 2021 και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι της Novartis, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούν να επωφεληθούν από μια ελάχιστη περίοδο 14 εβδομάδων αμειβόμενης γονικής άδειας μετά την απόκτηση παιδιού, ανεξαρτήτως τρόπου, από την πρώτη ημέρα απασχόλησής τους. Προσφέροντας την ίδια γονική άδεια σε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, επιδιώκεται η προώθηση μεγαλύτερης ισότητας τόσο για τους γονείς που κυοφορούν, όσο και για τους γονείς που δεν κυοφορούν, και να παρέχεται σε όλους η ευελιξία και η ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειές μας για ενίσχυση της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας δεν θα πρέπει να εστιάσουν μόνο στο φύλο, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά». Mέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Novartis Hellas συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκμάθηση καινούριων δεξιοτήτων στους νέους, δίνοντάς τους περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες με στόχο ένα μέλλον με λιγότερη ανεργία. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας,  η Novartis Hellas το 2020 φρόντισε ώστε περισσότεροι από 100 νέοι πτυχιούχοι να αναβαθμίσουν ή να αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες σε συνεργασία με τον οργανισμό Found.ation, ενώ το 2021 ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας 18 μηνών. Τέλος, η εταιρεία, υποστήριξε και τον θεσμό “Falling Walls Lab”, ένα διεθνές φόρουμ για τη νέα γενιά καινοτόμων, πρωτοπόρων, δημιουργών και οραματιστών.

Οι επιτυχίες και οι δεσμεύσεις της εταιρείας στις αρχές της βιωσιμότητας έχουν αναγνωριστεί μέσω διακρίσεων όπως η θέση Platinum στον δείκτη του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) για δεύτερη συνεχή φορά και η διάκριση Top Employer 2022 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα