Novartis Hellas: Σημαντικό αποτύπωμα σε κοινωνία και οικονομία με επίκεντρο τον ασθενή

Novartis Hellas: Σημαντικό αποτύπωμα σε κοινωνία και οικονομία με επίκεντρο τον ασθενή
Οι έμπρακτες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολιτών που αλλάζουν καθημερινά τη ζωή όλων μας.

Από τη Φωτεινή Μπαμπανάρα, Communications & Engagement (C&E) Head, Greece, South, East, Central Europe & Russia (SERCE) C&E Lead

Στη Novartis, η εταιρική υπευθυνότητα βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Βασικός άξονας κάθε δραστηριότητάς μας είναι να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, εκπληρώνοντας την αποστολή μας: να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα. Πρόσφατα παρουσιάσαμε δεδομένα της Novartis Hellas από την Έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασης (SEE) για το 2022, στην οποία αποτυπώνεται η σταθερή δέσμευσή της στην Ελλάδα και η ουσιαστική συμβολή της στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Κατ’ αρχάς, η εταιρεία συνέχισε τις σημαντικές επενδύσεις στους τομείς Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Συγκεκριμένα, διεξήγαγε 83 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 500 Έλληνες ασθενείς και παρείχε πρόσβαση 3,1 εκατ. ασθενών σε >70 θεραπείες με 29.560 Ποιοτικά Προσαρμοσμένα Έτη Ζωής (QALYs). Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνική αξία των θεραπειών αυτών εκτιμάται στα 686,2 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η συνεισφορά της εταιρείας στο ΑΕΠ της χώρας ήταν 136,7 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα δημιούργησε περίπου 1.969 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας. Η Novartis Hellas παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να εξελιχθούν. Tο ποσοστό των γυναικών στο σύνολο των εργαζομένων ανέρχεται στο 62%, κάτι το οποίο τεκμηριώνει την έμπρακτη υποστήριξη της εταιρείας στην ισότητα και τη διαφορετικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο της λειτουργίας μας, βέβαια, παραμένει ο ασθενής. Πιστοί στον προορισμό μας να παρέχουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής στους Έλληνες ασθενείς, έχουμε σταθερά ως βασικό μέλημά μας την υποστήριξή τους. Από τις πολλές σχετικές πρωτοβουλίες μας, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το ολιστικό πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής». Είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, που υποστηρίζει από το 2015 τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, και το 2022 συμπλήρωσε περισσότερες από 430 εγγραφές από ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτό. Επίσης, ιδιαίτερη αξία έχει η πρόσφατη  συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, με το οποίο υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών, το οποίο απευθύνεται σε εκπροσώπους ασθενών και έχει στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των γνώσεών τους ώστε να υποστηρίζουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους. Συνολικά συμμετείχαν 20 εκπρόσωποι από 14 Ενώσεις Ασθενών, με το 92% των συμμετεχόντων να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρθηκε.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο επενδύουμε σταθερά είναι η γυναικεία ενδυνάμωση. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Ready for Work @ Life Sciences, το οποίο υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Women On Top, με την υποστήριξη της Novartis Hellas στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «Ανοιχτά Φτερά» και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε γυναίκες που πρόκειται να αποφοιτήσουν ή έχουν ήδη αποφοιτήσει από σχολές STEM και Επιστημών Υγείας, με στόχο να τις ενδυναμώσει, να τις βοηθήσει να δικτυωθούν και να γίνουν μέλη μιας κοινότητας με αντίστοιχες φιλοδοξίες και προβληματισμούς. Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το 2022 έλαβαν μέρος 31 γυναίκες, με τις συμμετέχουσες να εξοπλίζονται με πολύτιμα εφόδια, δεξιότητες και τη δικτύωση που χρειάζονται με στόχο να δημιουργήσουν μια καριέρα με απαιτήσεις αλλά και ανταμοιβές.

Σημαντική προτεραιότητα για την εταιρεία παραμένει η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας. Το 2022, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, προχωρήσαμε  στην αποκατάσταση των περιοχών του Κρυονερίου και της Δροσοπηγής στην Αττική, που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, φυτεύοντας περισσότερα από 1.300 δέντρα, θάμνους και πόες.

Οι πρωτοβουλίες και οι δεσμεύσεις μας στις αρχές της υπευθυνότητας και της βιωσιμότητας έχουν αναγνωριστεί μέσω διακρίσεων από σημαντικούς οργανισμούς, όπως η κατάταξη στις 20 Most Admired Companies in Greece 2023 από το Fortune Greece, το Πλατινένιο βραβείο και ο Ειδικός Έπαινος «Best in Workplace» από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης και η αναγνώριση ως Top Employer 2023 στην Ελλάδα. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν πολύτιμη επιβεβαίωση των προσπαθειών μας και μας δίνουν ώθηση να συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον, με έμφαση στους ανθρώπους μας, στο περιβάλλον, στους ασθενείς και στην τοπική κοινωνία, λειτουργώντας με υψηλές επαγγελματικές αξίες και ακεραιότητα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.